Facebooktwitterlinkedin

Seija Sihvola

Christer Mäkelä

Lapinlahden psykiatrinen sairaala kätkee sisäänsä tunnekokemuksia 160 vuoden ajalta. Nyt on seesteistä, kukat  kukkivat ja yhteisöllisyys talossa kukoistaa.
Kuva: Luukas Vammel

Sukupolvet samaistuvat omiin ikätovereihin: on koettu samat kouluajat, leikit, ruuat, kulttuurikokemukset, poliittiset tapahtumat ynnä muut. Sukupolville annetut nimet jäsentävät kunkin aikakauden hahmottamista. Emeritusprofessori J.P. Roos on ollut edelläkävijä ja nimittänyt 1900-luvun alusta alkaneet sukupolvet ajan kuvaan sopivilla nimityksillä.  Esimerkiksi suuret ikäluokat, aina vuoteen 1955 syntyneisiin saakka, on Roosin mukaan Suuren murroksen sukupolvi.

Sittemmin asiantuntijat ovat alkaneet puhua myös x- (1961-1980), y- (1981-1997) ja z-(1998-2010) sukupolvista. Rinnakkaisia nimityksiä riittää: z-sukupolviset ovat myös milleniaaleja ja suuret ikäluokat,  eli laajemmin 1945-1960 syntyneet, ovat boomereita eli baby boomereita – runsaasti synnyttäneiden sukupolvi. Uusimman sukupolven, nykyisten kolmasluokkalaisten ja sitä nuorempien sukupolvi-nimi on vielä vaiheessa. Ilmastosukupolvi -nimi on vahvoilla, mutta tiktokiakin väläytellään.

Koko maailma sai koronasta yhteisen sukupolvikokemuksen. Ehkä ensimmäisen sellaisen, ainakin toistaiseksi. ”Korona on uusi jalkapallo”, toteaa toimittaja Saska Saarikoski ja sivuaa koronaan liittyvää tunnekokemusta. Taaperot eivät koronaa jatkossa muista, edellyttäen, että tauti jää nyt taakse. Maskista voi tulla hatara ja vähän outo varhaislapsuusmuisto, mutta ei ehkä sen enempää. Nuorten etäopiskeluahdistuksesta, yrittäjien ja taiteilijoiden talousahdingosta ja eroisovanhemmudesta on poikinut tunnekokemuksia, jonka laadun vain aika näyttää. Piiloutuuko suru, tallentuuko toivottomuus  tai kertyykö katkeruus? Vai oliko kummallinen aika jotain, mistä sittenkin päästiin yli ilman suurempia vaurioita.

Elämä kantaa, kyllä kyllä, mutta kyllä se myös yllättää.Toimettomat-dokumenttisarjan Benjamin toteaa, että ei ajatellut ikinä kokevansa mitään tällaista. Ei meistä kukaan.

Imurointi

Kuvan taaperopoika rakastaa pölyimureita, sekä tavallisia että robottiversioita. Pölyimureissa on jotain maagista: miehekäs ääni, pikku roinaa vetävä imu ja pyöreä, sopivasti taputeltava malli. 

Vähän niin kuin autossa. Puolitoistavuotiaan tarmolla poika siivoaisi koko ajan. Robotti-imurista on pojalle myös tullut elävä; välillä robotti menee nukkumaan ja välillä se ei vaan jaksa pörrätä. Joskus se jopa kiukuttelee.

Robotti-imuri
Imurit

Toinen nouseva kiinnostus pojalla on kaupan vaahtoa pursuava käsidesilaite.  Siitä voi hyvin tulla pikkuväelle sukupolvikokemus, merkkejä on ilmassa. Laitteet näyttävät tulleen jäädäkseen, sillä kuka enää osaisi kuvitella ruokakauppaa tai ravintolaa ilman käsien desinfiointimahdollisuutta.  

Käsidesistä voi hyvin tulla ylisukupolvinen sukupolvikokemus. Tai ei ehkä sittenkään. Sen sivuuttaa joku ilmavälitteinen mikrobientappajahienous, jota emme vielä osaa kuvitella.

Kenkakaappi

Ruoka talteen

Ruokahävikki on poisheitettyä ruokaa, jota oikein käsiteltynä olisi voitu hyödyntää ihmisravinnoksi. Se on valitettava osa tapakulttuuriamme, emmekä edes huomaa sitä. Globaalit ruoantuotannon uhkat saattavat hiipiä ajatuksiimme, mutta uhka ei kuitenkaan ole lähellä, vielä. ”Elää nälässä” -tuntemusta ei monikaan suurten ikäluokkien ajoista lähtien ole kokenut.

Resilienssi on nyt voimasana

Pienet lapset saattavat olla nyt ymmällään maailman menosta. Yhtäkkiä puhutaan jostain uudesta ja oudosta. Aikuisten puheessa vilisevät sanat eivät välttämättä aukene lapselle. Pitääkö sanoja selkosuomentaa, riippuu aikuisen valinnoista. Ymmärrystä voi ammentaa omasta...

Peukutus muistitreeneille

Kuva: Noel 7v piirros.Jossain kohtaa kasvuvaihetta lapsi menee muistipeleissä heittämällä aikuisen ohi. Nurinpäin käännettyjen korttien parivaljakot löytyvät lapselta ketterästi, kun aikuinen puolestaan empii, rämpii ja osuu korttivalinnassaan todennäköisesti väärin!...

Uudet tuulet puhaltavat

Neuvola ja kouluterveyslehden toimintaympäristö laajenee   Lasten hyvä kasvuympäristö on aikuisten vastuulla. Vanhemmat tarvitsevat tuekseen kasvun ja hyvinvoinnin ammattilaisia jälkeläisten hyvän tulevaisuuden rakentamisessa. Neuvola ja kouluterveyslehti on...

Uudet tuulet puhaltavat

Neuvola ja kouluterveyslehden toimintaympäristö laajenee Lasten hyvä kasvuympäristö on aikuisten vastuulla. Vanhemmat tarvitsevat tuekseen kasvun ja hyvinvoinnin ammattilaisia jälkeläisten hyvän tulevaisuuden rakentamisessa. Neuvola ja kouluterveyslehti on...

Pienten ja suurten yskä

Yskä on hengitysteiden suojareaktio tulehdukselle ja ärsytykselle. Yskän laukaisevat hengitysteiden hermopäätteet, ja sen tehtävänä on poistaa limaa.Yskä on yleinen terveysongelma koko maailmassa.