Luin partiolaisten Suomen luonnon päivänä järjestämästä Johtajatulet metsäseminaarista. Metsäeksotiikka näytti kirvoittavan sekä huippujohtajia että tuhansia kuuntelevia partiolaisia. Sitten siirryin Suomen luonnon päivän sivustolle. Elokuun viimeisenä lauantaina järjestettävä päivä on myös virallinen liputuspäivä. Ensimmäisenä maailman maista Suomi on aloittanut liputtamisen luonnolle!

Monelle luonnossaolo on absoluttinen välttämättämyys ja ikuinen ilo. Liian monelle se ei sitä enää tai vielä ole. Ehkä kannattaisi. Tutkijat kun ovat vuositolkulla korostaneet, että aito luonto antaa ihmisille terveyttä suojaavia tekijöitä. Vastikään THL:n tutkija Anne Karvonen totesi, että luontobakteerit suojaavat lasta esimerkiksi astmalta. Lapsella, joka saa oleskella luontomiljöössä mahdollisimman paljon, on pienimpi riski sairastua astmaan kuin pelkästään kaupunkioloissa elävällä lapsella. “Lasten kanssa voisi enemmän retkeillä ja leikkiä luonnossa kaupunkiympäristöön rakennettujen kumimatoilla päällystettyjen leikkipuistojen sijaan”, Karvonen valisti.

Kun tyttäreni kissat kantoivat joskus hiirisaaliita omakotitalon kuistille, huolestuin pienen esikoislapsenlapseni puolesta. Turha oli huoli. Ulkona liikkuvat kodin lemmikkieläimet kantavat kotiin hyödyllisiä mikrobeja. Lapsi itse tarttuttaa niitä itseensä vaikka koskettamalla kasveja, puraisemalla käpyä tai maistamalla multaa. Mullan rippeet suupielessä ovat terveydeksi, se on vihdoin syytä uskoa.

Luontosuhteen voimistamisen voisi ajatella olevan helppoa nakki itse kullekin. Eihän tarvita muuta kuin hiukan lisääntyviä sienireissuja, onkimista, kalliokiipeilemistä, mitä vaan luontopuuhaa. Yksinkertaista, mutta varsinkin cityasukkaalle, joskus vähän työlästä.

Suomen luonnon päivän sivulta bongasin kivan luontovinkin, jonka aion toteuttaa lasten kanssa. Arvostetuin säveltäjä Sibelius kantoi mukanaan tulitikkurasiaa, johon hän oli kerännyt mukaansa palan suomalaista metsää. Näin hänellä oli taskussaan pieni rasia, jonka sisältöä nuuhkaisemalla saattoi karata kirjoituspöydän ääreltä takaisin suomalaisten honkien suojaan.
Kiitos vinkistä Jean.

Suojelevat kädet

Käsillä on valtaa ja käsissä piilee vaara. Koronakriisi on kääntänyt katseet maailman ihmisten käsiin. Meidän ja heidän. Olemme jo tottuneet siihen, että uuden viruksen väijyessä käsien pesemisen tärkeys nostetaan ykköskeinoksi viruksen nujertamiseksi.

Naapuruuden herkkupalat

Jokaisella meistä on naapureita: seinän takana, pihapiirissä tai kilometrien päässä. Neljä viidestä meistä tervehtii naapureitaan ja liki kaksi kolmannesta vaihtaa kunnon kuulumiset. Kuusi prosenttia kuulemma googlettaa naapureitaan – kenties uteliaisuuttaan.

Meitä suojaavat bakteerit sekä suussa että suolistossa

Hyvinvointimme kannalta on oleellista säilyttää koko kehoa suojaavat ja ei-toivottujen bakteerien lisääntymistä estävät hyödylliset bakteerit niin suussa kuin suolistossakin. Juuri nyt suolistomikrobisto on yksi kiinnostavimmista terveyteen liittyvistä tutkimusalueista maailmanlaajuisesti.

Kulttuurielämyskisan voittajat

Lehdessä ollut kokoomajuttu kulttuurielämysten yhteenvedosta innosti väkisinkin katsomaan asiaa myös omasta vinkkelistä. Minkä 2010-luvun kulttuurielämyksen nostaisin itse ylitse muiden? Mikä jätti minuun niin lähtemättömän vaikutuksen, että se peittoaisi muut kokemukset mennen tullen?