Facebooktwitterlinkedin

Seija Sihvola

Kasvis-couscous

Kuva: Kotimaiset kasvikset ry

Professoriluento on aina kompakti ja kuulemisen arvoinen tietopakkaus. Verkko tarjoaa niitä videoituna ja podcastina. Elintarvikekehityksen professori Kati Hanhineva perusteli omassa professoriluennossaan, miksi kasvikset sisältävät niin monia tuhansia vaikuttavia aineita. ”Koko kasvin elinkierron kasvi joutuu pysymään samalla paikalla, mihin siemen, josta se on itänyt, kerran putosi.

Näin ollen, kaikki kommunikaatio mitä kasvit käyvät ympäristönsä kanssa – puolustautuminen ympäristöolosuhteita tai taudinaiheuttajia vastaan, tai pölyttäjien houkuttelu paikalle seuraavan sukupolven syntyä varten – kasvit joutuvat käymään kemiallisesti. Niillä on kyky syntetisoida satoja tuhansia erilaisia, kuhunkin tilanteeseen sopivia bioaktiivisia molekyylejä, joista käytetään yhteisnimitystä fytokemikaalit.” Ravintonsa kasvit tuottavat veden ja ilman hiilidioksidin avulla, muu tarvittava siis syntetisoidaan itse.

Hanhineva muistuttaa luennossaan, kuinka oleellisen arvokkaita kaikki kasvikunnan tuotteet meille ihmisille ovat. Ne siirtävät meihin itse tuottamiaan arvokkaita aineita – ja hyvin halvalla vielä.

Kasvisleipä

Kuva: Kotimaiset kasvikset ry

Kasvisruoka koukuttaa monista eri syistä. Myös lapset ja nuoret syövät sitä enenevässä määrin.Tuore lasten kouluruokavertailu osoitti, että kasvispainotteisen ruuan syömisestä on monia terveyshyötyjä. Tyydyttyneen rasvan osuus ruokavaliossa automaattisesti alenee ja kuitujen saanti lisääntyy. Vaikka proteiinin saanti jäi kouluissa tarjottavan kasvisruuan myötä sekaruokaa alhaisemmaksi, kotiruoka todennäköisesti kompensoi tilanteen ja proteiinin saannista tulee riittävää, tutkijat toteavat.

Proteiinin määrän ohella sen laatua pitää tarkkailla. Tuoreessa suomalaistutkimuksessa on havaittu, että luuston muodostuminen ja hajoaminen lisääntyivät, kun osa eläinproteiinista korvattiin kasviproteiinilla. Siirryttäessä kasvispainotteisempaan ruokaan on syytä varmistaa riittävä D-vitamiinin ja kalsiumin saanti.

43 vuotta sitten tein graduni vegetaarien ravinnonkäytöstä ja ravitsemuksellisesta tilasta. Lakto-vegetaarista ruokaa syöviltä koehenkilöiltä, joita oli 40, mitattiin hemoglobiini, kolesteroli ja triglyseridit sekä pituus ja paino, ihopoimun paksuus ja käsivarren ympärys. Ravinnonkäyttöä selvitettiin viikon kestäneellä ruoan punnitusmenetelmällä. 1970-luvulla ei ollut tietoakaan kaura- tai hernevalmisteista. Tofua sentään oli, mutta ruokavalikoima oli siihen aikaan vegetaareille melko suppea. Graduni tulokset osoittivat, että sekä ravintoaineiden saanti että ravitsemuksellinen tila oli vegetaareilla kauttaaltaan parempi sekaruoansyöjiin verrattuna.

Olisi mielenkiintoista tavoittaa koehenkilöni ja selvittää missä kunnossa he nyt ovat ja erityisesti miten heidän luustonsa voi. Muutama heistä näkyy julkisuudessa, muut ovat missä lie. Tyypillisenä gradun tekijänä hävitin kaikki tutkimustiedot aika nopeasti työn jälkeen. Huominen ei huolettanut, eikä jatkotutkimusta ajatellut.

Gradu
Talvikauden kasvikset

Lue myös aiemmin julkaistuja Seija Sihvolan blogitekstejä.

Ihan helteessä

Ihan helteessä

Kesä on aiheuttanut epäterveyskierteen. Kun on kuuma, ei jaksa liikkua, kun ei jaksa liikkua, aikaa kuluu syömisessä ja muussakin kuin vesijuomisessa.

Siivousterapia arvoonsa

Siivousterapia arvoonsa

Helsingin Sanomissa kerrottiin vastikään hurja tarina vuokra-asunnon muuttumisesta kaatopaikaksi. Äiti lapsineen uuvahti, ja niin kotiin kertyi, joko tahallaan tai tahattomasti.

Kaatumisen tekniikkaa

Kaatumisen tekniikkaa

Aikuinen sisarentyttäreni kaatui jäiselle pihatielle koiranulkoilutusreissulla. Hyväkuntoiselle nuorelle naiselle salamana tapahtunut horjahdus poiki hankalia juttuja.