Seija Sihvola
Luukas välipalalla
Minulla on monta likisukulaista. He ovat kaikki niin kovin tärkeitä, että nyt, kun ei saa olla lähellä, koskemattomuus piinaa. Ei saa rutistaa, halata eikä suukottaa. Hyi miten tylsää.
Pari esimerkkiä. Esikoislapsenlapseni Luukas, 13 v, piipahtaa honksuen luokseni ja kysyy:
”Onks jotain syötävää?” No tietenkin on. Siinä sitten nökötämme ison pöydän molemmin puolin, emmekä kosketa toisiamme missään vaiheessa. ”Moikka” ja poika lähtee parin metrin päässä minusta rullaluistimet kolisten kaverinsa luokse.
Teksti jatkuu kuvan jälkeen
Entä vauvat? Se vasta piinaa onkin, kun vauvalapsenlapset kasvavat ja muuttuvat kovaa kyytiä, eikä voi olla liki muutoksia seuraamassa. Eräänä päivänä yritin vilkuttaa puolivuotiaalle puhelimessa ja huutelin pojan nimeä pitkän tovin. Pikkaraisen katse harhaili edes takaisin ja sinne tänne, kunnes vihdoin ja lopulta tajusi, että joku huitoo puhelimessa.
Etäilyssä on harmittavia ongelmia. Kotona etätyössä puurtavat lasten vanhemmat eivät yksinkertaisesti jaksa liikuttaa laumaansa kovinkaan usein puistoihin, jossa voisi etäältä lähettää lentosuukkoja.Ymmärrän hyvin.
Entä ulkomailla jumissa olevat lähimmäiset? Niitä on hyvin monella: lapsia, lastenlapsia, miniöitä, vävyjä, vanhempia. Huoli kaukana olevista on yhteinen. Yksi lapsenlapsistani elää Moskovassa, ulkonaliikkumiskiellon keskellä. Whats app suukot ovat ainoa mahdollisuus hellitellä. Kannan huolta myös heidän fyysisestä voinnistaan. Koska äidin ja lapsen pitää pysytellä vain kotioloissa, olen rohkaissut heitä kiipeämään 17 kerroksisen talonsa portaat vaikka kahdesti päivässä ylös ja alas, jotta kunto säilyy.
Vakavassa tilanteessa toimitaan vakavasti. Käskyjä totellaan ja niihin totutaan. Niillä mennään. On mielenkiintoista joskus tietää, minkälaisia muistijälkiä korona jättää jälkeläisiimme. Tai ehkä ei jätä mitään sen kummempaa. Olipahan yksi vähän erikoisempi jakso heidän elämässään.
Moskovassa ennen koronaa
1950-luvun lopun aasialaisen influenssan aikaan kolmasosa suomalaisista sairastui ja toistatuhatta kuoli. Myös kouluja suljettiin. Isosiskoni poti taudin, minä en, enkä muista jaksosta yhtikäs mitään. Paitsi sen, että vanhempamme siitä keskustelivat ja olivat huolissaan. Ihan niin kuin me aikuiset olemme nyt.
Halit <3
Seija Sihvola
Lue myös aiemmin julkaistuja Seija Sihvolan blogitekstejä.
Terveyden polku vie hyvää kohti
Lapsen suoja on vanhemman viisaus. Lapsen terveys edistyy vanhemman osaamisesta. Nykyisessä Suomessa nuoret aikuiset, tulevat vanhemmat…
Sanan ja valon iloa
Hyvillä sanoilla vaikutetaan. Kun hyvät sanat tulevat lihaksi, alkaa tapahtua. Yle on kutsunut meitä kaikkia hyväntekeväisyyden Lahjoita puhetta -talkoisiin.
Lapsen terveysrutiineista voimaa
Pieni kuusivuotias jalkapalloilija kiitti uunituoreesta, itse leipomastaan pullasta ja ilmoitti samalla, ettei halua syödä niitä enempää.
Seura, peli, nuoruus ja tango
Katsoin kahden päivän välein kaksi elokuvaa, joiden raamit olivat samanlaiset. Molemmissa elokuvissa käsikirjoittajana ja ohjaajana oli sama henkilö.
Me ollaan samanlaisia isoäitejä – kaikki
Vuonna 1890 syntynyt isoäitini Katariina, isäni äiti, oli huutolaislapsi. Hänet myytiin huutokaupalla alimman hoitotarjouksen tehneelle.
Yhdessäolon taikaa
Kun toisilleen tuntematon porukka elää yhdessä ahtaassa tilassa, kuten vaikka teltassa, pikku mökissä tai veneessä, paljastuu mielenkiintoisia yksityiskohtia.
Kertomusten jumissa ja lumossa
Toukuun lopussa olin yhtäaikaa kolmen tarinan lumossa ja jumissa. Tarinat ympäröivät minut ja pitivät otteessaan, päivästä toiseen.
Ennakoi tuleva tilanne
Vastikään tapahtui kaksi uhkaavaa tilannetta, joista toisessa olin osallisena. Molemmat uhkatilanteet olisi voitu välttää ennakoinnilla.
Suojelevat kädet
Käsillä on valtaa ja käsissä piilee vaara. Koronakriisi on kääntänyt katseet maailman ihmisten käsiin. Meidän ja heidän. Olemme jo tottuneet siihen, että uuden viruksen väijyessä käsien pesemisen tärkeys nostetaan ykköskeinoksi viruksen nujertamiseksi.
Naapuruuden herkkupalat
Jokaisella meistä on naapureita: seinän takana, pihapiirissä tai kilometrien päässä. Neljä viidestä meistä tervehtii naapureitaan ja liki kaksi kolmannesta vaihtaa kunnon kuulumiset. Kuusi prosenttia kuulemma googlettaa naapureitaan – kenties uteliaisuuttaan.
Kulttuurielämyskisan voittajat
Lehdessä ollut kokoomajuttu kulttuurielämysten yhteenvedosta innosti väkisinkin katsomaan asiaa myös omasta vinkkelistä. Minkä 2010-luvun kulttuurielämyksen nostaisin itse ylitse muiden? Mikä jätti minuun niin lähtemättömän vaikutuksen, että se peittoaisi muut kokemukset mennen tullen?
Aika juttu
Aikaa on Suomessa yli vuosisata vilkaistu ranteesta. Nyt ranteeseeni on ilmestynyt muhkea kello, joka on samalla terveysmittarini. Hienolta nimeltään se on GPS-multisporttiurheilukello.
Pu..pu niinkuin punnitus
Perjantaipunnitus on asia, josta olen vuosien varrella puhunut siellä sun täällä. Se ei tietenkään tarkoita, että juuri perjantaissa olisi jotain erikoista olemaan punnituspäivä.
Lisää meitä
Positiivisia suurperheitä olisi hyvä näkyä mediassa enemmän ja ammentaa heiltä käytännön vinkkejä arjesta selviytymiseen.
Aitoa luontoa vaikka boksissa
Luin partiolaisten Suomen luonnon päivänä järjestämästä Johtajatulet metsäseminaarista. Metsäeksotiikka näytti kirvoittavan sekä huippujohtajia että tuhansia kuuntelevia partiolaisia. Sitten siirryin Suomen luonnon päivän sivustolle.
Huolensa kullakin, mutta yhteishuoli on suurin
On pikku huolia ja on suuria huolia. Ja kaikenkokoisia huolimurheita siltä väliltä. Minä mietin juuri nyt, että kuihtuvatko tomaattini mökillä pitkän hellejakson seurauksena. Yksi lapsenlapsistani on huolissaan kanistaan, joka söi eilen pussilisen irtokarkkeja.
Värirakkautta
Värirakkaus jakaa meitä ihmisiä. Osa ei voi elää ilman voimakkaita värejä ympärillään, osa haluaa oleskella vain valkoisessa maisemassa.
Menestyksen mallinnusta
Lähes jokaiselle meistä tietty toukokuun viimeinen on ikimuistoinen päivä. Joku uurastus päättyi ja sitä juhlittiin.
Kasvun lumo
Kun 1960-luvulla olin juuri aloittanut oppikoulun, opin jotain, mistä en ollut ikinä kuullut mitään. Biologian opettajamme, vastavalmistunut nuorimies, kirjoitti liitutaululle suurikokoisin kaunokirjaimin salaperäisen yhtälön: vesi+hiilidioksidi=tärkkelys+happi.
Salattu sinuus
Uskon ja väitän, että jokaisella meistä on lähipiirissään henkilö tai henkilöitä, joilla on suuri ja mystinen salattu sisin. Ääripäissään salattu sisin voi kohdistua suunnattomaan hyvän- tai karmeaan pahantekemiseen.
Opettavainen tarina
Ystäväni kertoi minulle tarinan ystävästään. Tarina on tosi, mutta sellaisia sattuu tosi harvoin. Ystäväni ystävä, keski-ikäinen nainen, oli energinen ja aikaansaapa.
Elinikäinen ystävyys – mikä voimavara!
Kun kaksivuotiaana kohtaa kaverin lastentarhassa – siis nykyisessä päiväkodissa, jatkaa tapaamista kansakouluiässä, tekee kepposia oppikoulussa, jakaa aikuisvuosien ilot, surut, onnet ja huolet, voi varmuudella puhua kestoystävyydestä.
Ikääntymisen suojaa
Ilmiöoppiminen on opetussuunnitelman käsite ja nykypedagogiikan työväline. Ilmiövoima voisi puolestaan olla yhden ainoan yksittäisen ilmiön mediassa aikaansaama jättireaktio
Tahdon aika
On vuoden viimeinen päivä. Se on kiehtova hiljentymispäivä inventoida mennyttä ja visioida tulevaa. Rajapinta-hetkien pohdinnassa on jotain lumoavaa: mitä tuli tehtyä, koettua, aikaansaatua, mokattua, tunnettua. Kuinka paljon kaikkea mahtuu yhteen vuoteen…
Ekologinen elämäntapa
Neljännesvuosisata sitten, vuonna 1992 annoin tämän haastattelun Säkylän sanomiin. Iloisena voin todeta, kuinka tuore sen sanoma on edelleen.
Uudistu tai surkastu
Tämän vuoden strategisia tutkimuksia ohjaava teema, Uudistu tai surkastu on voimallinen sanapari.
Luovasta ilosta terveitä elinvuosia
Tämän syksyn terveystiedon ylioppilaskirjoituksissa kokelailla oli mahdollisuus valita kysymys terveistä elinvuosista.
Loogisen ajattelun treenit
Venäläinen ystäväni Liubov osti minulla seitsemän vuotta sitten täällä kyläillessään Rummikub nimisen numeropelin.
Ihan helteessä
Kesä on aiheuttanut epäterveyskierteen. Kun on kuuma, ei jaksa liikkua, kun ei jaksa liikkua, aikaa kuluu syömisessä ja muussakin kuin vesijuomisessa.
Siivousterapia arvoonsa
Helsingin Sanomissa kerrottiin vastikään hurja tarina vuokra-asunnon muuttumisesta kaatopaikaksi. Äiti lapsineen uuvahti, ja niin kotiin kertyi, joko tahallaan tai tahattomasti.
S-vitoset sinulle rakas lapsenilapsi
Kun hoidan sinua, sisaruksiasi ja serkkujasi, tiedät, että pakahdun onnesta. Olet ihana, rakas ja hurmaava juuri sellaisena kuin olet.
Pieni annos kunniaan
Kaikille tuttu espanjalainen tapas-kulttuuri on kiva monesta syystä.
Kaatumisen tekniikkaa
Aikuinen sisarentyttäreni kaatui jäiselle pihatielle koiranulkoilutusreissulla. Hyväkuntoiselle nuorelle naiselle salamana tapahtunut horjahdus poiki hankalia juttuja.