Kesä on aiheuttanut epäterveyskierteen. Kun on kuuma, ei jaksa liikkua, kun ei jaksa liikkua, aikaa kuluu syömisessä ja muussakin kuin vesijuomisessa. Ja kun syöminen ja juominen lisääntyy…kaikki tietää mitä siitä seuraa.

Kuulostaa valitukselta, mutta sitä se ei tietenkään ole. Tosiasiassa valtaosa meistä on vilpittömästi nauttinut päivästä toiseen jatkuneesta helteestä, vanhanajan kesäfiiliksestä ja lämmön hyväilystä. Kesä 2018 on jäänyt ihanana mieleen ja tällaisia lisää kiitos. Jossain taustalla mielessä on saattanut käydä himmeä ajatus ja pelotus pysyvästä ilmastonmuutoksesta. Helle on voinut voimistaa mielikuvaa, millaista kuumaa jatkossa kenties tulee olemaan joka kesä. Kolmenkympin raja jos rikkoutuu koko ajan, ollaan jo todellisessa helteessä ja  hyvin pian sietämättömässä olotilassa.

Ilmastonmuutoksen torjumisen askeleet ovat meille jo niin tuttuja, että niitä ei tarvitse enää kenellekään opettaa. Vaikka yksittäisen ihmisen ekoteot tuntuvat vähäisiltä, merkitystä niillä on. Olemme toistemme vartijoita, tukijoita ja kannustajia ekologisen elämäntavan omaksumisessa.

Mereilijänä huomaan, mitä kaikkea myönteistä tapahtuu ripeässä tahdissa. Venesatamissa käytetään jatkuvasti septitankkien tyhjennyslaitetta ja saaristossa jätteiden keräyspisteissä voi lajitella tarvittaessa vaikka mitä. Kuinka hyvä mieli tulee, kun voi pudotella muovit sinne, pullot tänne, biot tuonne. Myös roskia saarissa näkyy vain siellä täällä, paljon vähemmän kuin aikaisemmin. Biojätteiden kierrätystä suunnittelin myös veneeseen.

Olen päättänyt hankkia japanilaiseen bokashi-kompostointiin tarkoitetut ämpärit, joissa kotitalouden biojätteestä syntyy muutamassa viikossa mustaa multaa bokashi bakteerirakeiden avulla. Valitettavasti ämpärit eivät etukäteismittauksen perusteella olisi mahtuneet veneen istuinkaukalon laatikkoon ja siksi päätin hankkia ne vasta meriloman jälkeen kotihuusholliin.

Jotenkin uskon ja toivon, että hyvä ja huono omantunto ekoasioiden toteuttamisessa asettuvat elämässäni sopivalle kohdalleen. Sellaselle, jossa loppupeleissä kaikki voittavat, minä ja maailma. Omassa elämässäni jatkuisi elämästä iloitseminen  ja maailmakin pysyisi eko-olotilassaan tolpillaan. Mielestäni kaikenlaisia mikrotemppuja tarvitaan itse kultakin ja siksi bokashibakteeritkin ovat lämpimästi tervetulleita helteiseen keittiööni kasvamaan.

Haavoitetut äidit

Äidiksi tuleminen on iso muutos, joka vaatii sopeutumista kehon muutoksiin, uudenlaiseen identiteettiin ja uuden perheenjäsenen kanssa elämiseen.

Eilisen ja tämänpäivän vegetaaritutkimusta

Kasvisruoka koukuttaa monista eri syistä. Myös lapset ja nuoret syövät sitä enenevässä määrin.Tuore lasten kouluruokavertailu osoitti, että kasvispainotteisen ruuan syömisestä on monia terveyshyötyjä. Tyydyttyneen rasvan osuus ruokavaliossa automaattisesti alenee ja kuitujen saanti lisääntyy.