Ilmiöoppiminen on opetussuunnitelman käsite ja nykypedagogiikan työväline. Ilmiövoima voisi puolestaan olla yhden ainoan yksittäisen ilmiön mediassa aikaansaama jättireaktio – oikea pommi. Vanhusten hoitokysymyksestä tuli yhden hoitolaitoksen sulkemisen seurauksena jättipommi. Sillä oli ja on valtavat seuraukset, jotka todennäköisesti jatkuvat pitkään. Ajoitus oli tehokas, vaalikevät ei varmasti jätä aihetta rauhaan.

Vanhuudesta on tutkimustiedon perusteella tulossa uusi pelko. Tampereen yliopiston tutkija Jari Pirhonen kertoi TV-ohjelmassa, että kun hän omassa väitöstutkimuksessaan haastattelee ihmisiä vanhenemisesta, moni vastaa, että pelko on noussut rintaan: miten minun käy, kun vanhenen ja missä vietän viimeiset vuoteni.

Useimmilla meistä on mielipide vanhustenhoidosta. Monilla se perustuu omakohtaisiin kokemuksiin – joku sukulainen tai tutun tuttu on jossain palvelukodissa. Tarinat ovat laatu-uutisia laidasta laitaan. Eräs ystäväni ylistää äitinsä seniorisäätiön hoivakotia. Toinen puolestaan uskoo vakaasti, että hänen äitinsä todennäköisesti tukehtui hoivakodin ruokailutilanteessa. Näyttöä ei tietenkään ole, eikä sillä ole enää merkitystä.

Elämä on kohtalon matka ja laitokseen voi ikääntyessä kuka hyvänsä meistä joutua.

Muistisairaus voi yllättää hyväkuntoisemmankin. Ihana Edelleen Alice elokuva, joka kertoo 50-vuotiaan kielitieteilijä professorin sairastumisesta Alzheimerintautiin, on avartava ja pysäyttävä taideteos aiheesta.

Kaikista kohtalon tuomista ja suomista asioista huolimatta ja neljäkymmentä vuotta terveyden edistämistyötä tehneenä jaksan jatkuvasti uskoa ennaltaehkäisevien ponnistelun tärkeyteen. Tahdon lapsenomaisesti luottaa siihen, että elintavoilla on arvovoimaa tulevaisuutemme kannalta ja siten ne välillisesti voivat jopa ehkäistä joutumistamme koskaan mihinkään palvelukotiin.

Lohtutieto on tietenkin se, että hyvän olon treenit voi aloittaa missä iässä hyvänsä, eikä koskaan ole liian myöhäistä tehdä terveyspäätöksiä oman vointinsa parantamiseksi. Kannattaa aloittaa, vaikka elämä olisi silkkaa stressiä tai kivut osa arkea.

Pieniä tarkistuksia ja uusia pikkaraisia terveystapoja, siitä myönteinen muutos lähtee. Itse olen jo vuosia koodannut almanakkaani viisi koota: kilometrit, kilot, kinot, kirjat ja kaljat. Kun ne vielä kirjaa yhteenveto kuukausitaulukkoon, näkee yhdellä silmäyksellä mitä on esimerkiksi tullut luettua, paljonko liikuttua tai hurviteltua elokuvissa. Yritän olla oman itseni personal trainer ainakin niin kauan kuin ällitälliä vielä riittää.

Uudet tuulet puhaltavat

Neuvola ja kouluterveyslehden toimintaympäristö laajenee Lasten hyvä kasvuympäristö on aikuisten vastuulla. Vanhemmat tarvitsevat tuekseen kasvun ja hyvinvoinnin ammattilaisia jälkeläisten hyvän tulevaisuuden rakentamisessa. Neuvola ja kouluterveyslehti on...

Pienten ja suurten yskä

Yskä on hengitysteiden suojareaktio tulehdukselle ja ärsytykselle. Yskän laukaisevat hengitysteiden hermopäätteet, ja sen tehtävänä on poistaa limaa.Yskä on yleinen terveysongelma koko maailmassa.

Puhe ei aina paranna

Elämme terapiayhteiskunnassa. Olemme perusteellisesti sisäistäneet ajatuksen, että ongelmista ja tunnetiloista, varsinkin epämiellyttävistä, on puhuttava. Puhumatta jättäminen on vaarallista. Asiat patoutuvat ihmisen sisälle räjähtääkseen lopulta vahingollisin seurauksin. Epämiellyttäviin tunnetiloihin, rajoja rikkovaan ja vahingoittavaan käyttäytymiseen ja tunne-elämän oireisiin oletetaan olevan löydettävissä jokin syy, joka paljastuisi puhumalla.

Vastustuskykyä ja sienisatoa

Vastustuskyvyn lisääminen on ikuisesti kiehtova aihe. Miten voisi estää nuhanenät, köhät ja kivut – koronasta puhumattakaan? Vanhemmat pähkäilevät teeman kanssa viimeistään silloin, kun on jäätävä kotiin tai on kutsuttava joku lapsia hoitamaan.

Saisinko – vai anna, tänne, heti, mulle?

Pöytätavat-sana ei oikein kuulu arkipuheessa, vaikka syytä olisi. Tärkeän asiakokonaisuuden voisi brändätä tuoreemmaksi jollain kätevällä uudissanalla. Shoppailun ja stailailun käsitteet on opittu nopeasti, miksei jonkun uuden, korvassa kivalta kuullostavan käyttäytymissanankin voisi luoda.