Kun 1960-luvulla olin juuri aloittanut oppikoulun, opin jotain, mistä en ollut ikinä kuullut mitään. Biologian opettajamme, vastavalmistunut nuorimies, kirjoitti liitutaululle suurikokoisin kaunokirjaimin salaperäisen yhtälön: vesi+hiilidioksidi=tärkkelys+happi. Näillä neljällä sanalla, joista vain yksi oli ennestään tuttu, meille oppikoulutulokkaille esiteltiin yhteyttäminen ja sanottiin, että siinä piilee koko elämisen perusta. Opimme, että kasvien lehtivihreässä syntyy elämiseen tarvittavaa energiaa kasveille itselleen, eläimille ja ihmisille! Selkokielellä opettaja selitti, miten miten valon energia muuttuu kemialliseksi energiaksi. Osan ymmärsimme, ihan kaikkea emme.

Opettaja rohkaisi meitä muistamaan yhteyttämisen kaavan ikuisesti, niin tärkeä sen ymmärtäminen kuulemma oli. No minä ainakin, kilttinä ja vuotta nuorempana kuin muut, päätin heti uskoa opettajaa ja painaa kaavan mieleeni, vaikka yhteyttämisen hienous vähän epäselväksi jäikin. Toistaiseksi olen  kaavan vielä muistanut ja sen arvonkin vuosissa sisäistänyt.

Kun vastikään kylvin siemeniä ja seurasin niiden itämistä ja sirkkalehtien puhkeamista, ihastelin jälleen kerran miten voimallisesti ja nopeasti kaikki tuossa prosessissa tapahtuu. Lehtien vieno vihreys – lempikuukauteni toukokuun värimaailman valtias – ihastuttaa aina. Samaten kasvuvauhti: pikku lehtien kasvun pystyy melkein näkemään paljain silmin. Maallikkoveikkaukseni on, että milli tunnissa ainakin!

Samaan aikaan kun me parveke- ja pihapuutarhurit hekumoimme mikromaailmassamme kasvun lumoa, maamme makroviljelystä päättävät tahot painiskelevat ihan toisenlaisten kasvukysymysten parissa. Lumo on kaukana, kun kasvun puntarissa tasapainoilevat raha ja sen järkevä käyttö.  Juuri nyt Kemin mahdollinen biotuotetehdas ja sen kupeessa metsähakkuiden määrä on iso poliittinen kysymys. Kasvun keskustelussa kiistellään myös peltotilasta: perinteinen hyötykasvipelto on saanut kilpailijoikseen suopellon ja puupellon!

Globaalissa maailmassa kasvun keskustelut ovat vieläkin kimurantimpia ja vaikeammin hahmoteltavia. Ilmastonmuutos on yhteinen sateenvarjo-otsikko ja sen alla maa- ja metsätaloudessa voi tapahtua asioita, joita lähitulevaisuudessa silmät ympyrkäisinä hämmästelemme.

Pienet koululaiset oppivat tänä päivänä kasvun lumosta paljon enemmän kuin vain yhteyttämisen lainalaisuuden. Päästöt, hiilinielu ja -pörssi ovat taatusti uusia opittavia asioita ja lisää käsitteitä on tulossa. Toivottavasti kuitenkin kasvun lumo säilyy ja vihreän tuottama ilo voimistuu.

Aitoa luontoa vaikka boksissa

Luin partiolaisten Suomen luonnon päivänä järjestämästä Johtajatulet metsäseminaarista. Metsäeksotiikka näytti kirvoittavan sekä huippujohtajia että tuhansia kuuntelevia partiolaisia. Sitten siirryin Suomen luonnon päivän sivustolle.

Huolensa kullakin, mutta yhteishuoli on suurin

On pikku huolia ja on suuria huolia. Ja kaikenkokoisia huolimurheita siltä väliltä. Minä mietin juuri nyt, että kuihtuvatko tomaattini mökillä pitkän hellejakson seurauksena. Yksi lapsenlapsistani on huolissaan kanistaan, joka söi eilen pussilisen irtokarkkeja.

Värirakkautta

Värirakkaus jakaa meitä ihmisiä. Osa ei voi elää ilman voimakkaita värejä ympärillään, osa haluaa oleskella vain valkoisessa maisemassa.

Menestyksen mallinnusta

Lähes jokaiselle meistä tietty toukokuun viimeinen on ikimuistoinen päivä. Joku uurastus päättyi ja sitä juhlittiin.

Ksylitoli suojaa hampaiden reikiintymistä vastaan

Suunterveyden ylläpitämisen peruskivet ovat hampaiden puhdistaminen kahdesti päivässä fluorihammastahnaa käyttäen, terveelliset ruokatottumukset ja veden käyttäminen janojuomana. Ksylitoli antaa lisäsuojaa sellaisissa tilanteissa, joissa edellä luetellut toimet eivät yksin riitä suojaamaan hampaita reikiintymiseltä.

MPR rokote suojaa matkailijaa

Kaikilla matkailijoilla on hyvä olla suoja MPR-tauteja eli tuhkarokkoa, sikotautia ja vihuri- rokkoa vastaan. Jos aikuinen matkailija ei tiedä sairastaneensa tuhkarokkoa, sikotautia ja vihuri- rokkoa, kannattaa tarkistaa, että hän on saanut kaksi rokotusta (MPR) näitä tauteja vastaan.