Tämän syksyn terveystiedon ylioppilaskirjoituksissa kokelailla oli mahdollisuus valita kysymys terveistä elinvuosista. Asiaa piti ymmärtää tarkastella maailmanlaajuisesti käyttäen apuna annettuja tilastokarttoja.Yksikertaisuudessaan kysytty pulma kietoutuu siihen, ovatko ihmisen jäljellä olevat elinvuodet terveitä, sairaita vai toimintarajoitteisia. Kokelaiden piti pähkäillä alueellisia eroja ja niihin vaikuttavia tekijöitä. Miksi venäläisellä on edessään paljon vähemmän terveitä elinvuosia kuin vaikkapa australialaisella? Tai mikä selittää kiinalaisten huonoa ennustetta terveiden elinvuosien määrässä.

Hyvässä vastauksessa kokelaan piti osata hahmottaa selittäviä tekijöitä kuten elintapoja, koulutustasoa, varallisuutta, ympäristön terveellisyyttä ja vaaratekijöitä, yhteiskunnan turvallisuutta sekä terveydenhuoltoon käytettyjä voimavaroja.

Mitä tulevien elinvuosien laatu – ja myös määrä – merkitsee sinulle tai minulle? Taatusti kiinnostaa molemmat, jokaista meistä.  Onko edessäni terveitä, sairaita vai toimintarajoitteisia vuosia vähän, jonkin verran vai runsaasti?

Emme tiedä, emmekä pysty tuohon kysymykseen vastaamaan. Terveyden mysteeri kun on kanssakulkijamme läpi elämän. Se mitä kuitenkin voimme tehdä, on tiedostaa asia ja yrittää tehdä voitavamme oman terveytemme ja hyvinvointimme tukemiseksi. Siihen onneksi löytyy työkaluja  ja keinoja. Geenikarttaamme emme voi muuttaa, mutta voimme uskoa omaan voimaamme vaikuttaa terveiden elinvuosiemme laatuuna ja määrään. Sitä uskoa ei kukaan pysty ottamaan meiltä pois ja sen varassa voimme tyynesti edetä.

Minä olen iloon, innostukseen ja vähän hullutteluunkin uskoja, myös terveyskysymyksissä. Ilon kokeminen ja sen tuottaminen muille voimaannuttaa kaikkein vaikeimmissakin elämän koettelemuksissa. Kun ahdistaa ja rinta rusentuu huolista ja murheista, on siltikin jokaisessa päivässä jotain myönteistä. Omat lapset ovat siitä käveleviä esimerkkejä: tuottavat iloa aina ja ikuisesti. Ja myös lastenlapset tietenkin, aivan ihan yhtä lailla.

Koska lapsen lailla uskon iloon, koen sitä myös harrastuksissani. Mereilen, urheilen, kirjoittelen, valokuvaan ja maalaan ja ah, kuinka paljon niistä voimaannun. Senpä vuoksi maalaankin aina vain ilon tauluja, joissa ilon rakkauselementti pieksii mennen tullen kaiken maailman mielenipahoittajat.

Halit takaisin!

Minulla on monta likisukulaista. He ovat kaikki niin kovin tärkeitä, että nyt, kun ei saa olla lähellä, koskemattomuus piinaa.

Suojelevat kädet

Käsillä on valtaa ja käsissä piilee vaara. Koronakriisi on kääntänyt katseet maailman ihmisten käsiin. Meidän ja heidän. Olemme jo tottuneet siihen, että uuden viruksen väijyessä käsien pesemisen tärkeys nostetaan ykköskeinoksi viruksen nujertamiseksi.

Naapuruuden herkkupalat

Jokaisella meistä on naapureita: seinän takana, pihapiirissä tai kilometrien päässä. Neljä viidestä meistä tervehtii naapureitaan ja liki kaksi kolmannesta vaihtaa kunnon kuulumiset. Kuusi prosenttia kuulemma googlettaa naapureitaan – kenties uteliaisuuttaan.

Meitä suojaavat bakteerit sekä suussa että suolistossa

Hyvinvointimme kannalta on oleellista säilyttää koko kehoa suojaavat ja ei-toivottujen bakteerien lisääntymistä estävät hyödylliset bakteerit niin suussa kuin suolistossakin. Juuri nyt suolistomikrobisto on yksi kiinnostavimmista terveyteen liittyvistä tutkimusalueista maailmanlaajuisesti.