Lähes jokaiselle meistä tietty toukokuun viimeinen on ikimuistoinen päivä. Joku uurastus päättyi ja sitä juhlittiin. Perus- tai keskikoulun päättyminen, ammattiin valmistuminen tai ylioppilastutkinto osuivat toukokuun loppuun, ja eikö vain, se oli aurinkoinen ja ah niin ihana päivä!

Muistan, kuinka vuosien ajan ajattelin, että oma 31.5. päiväni oli siihenastisen elämäni paras päivä. Sai valtavasti kukkia, kiitoksen sanoja, kaunista arvostusta, kivan lakin ja päivän päätteeksi vielä hulvatonta hauskanpitoa rakkaiden kavereiden kanssa. Maailma oli niin avoin ja aikuisten oikea elämä alkoi.

No, sittemmin ja tällä elämänkokemuksella voi todeta, että nuoruudessa suunniteltu elämänkäsikirjoitus meneekin aika toisella tavalla. Elämä yllättää, kannattelee, koettelee ja palkitsee. Hyvä kun sitä ei etukäteen tiedä ja hienoa, kun sen ajan kanssa ymmärtää.

Menestys on asia, jota erityisesti nuoruus suunnittelee ja varsinkin silloin, kun koulu-ura päättyy. Maalissa häämöttävät maat ja mannut. Tai huippu-urheilu-ura, maailmankuuluisuus, tieteellinen tai taiteellinen menestys, ihan mitä vaan ihanaa.

Menestys voi olla myös jotain miellyttävää tuntemusta. Kun vuosia sitten kysyin nuorimmaiseltani, joka tuolloin oli 16-vuotias lukionsa aloittanut nuorimies, mitä menestys hänen mielestään tarkoittaa, hän vastasi lyhyesti: ”Menestynyt ihminen on onnellinen, saa tehdä mitä haluaa ja kokee rakkaudessa harmoniaa.”

Aika oivaltavaa ja kaukaa viisasta, eikö? Menestys olikin poikani mielestä jotain, mikä liittyi elämisen tasapainoon ja tyyneyteen.

Kun vanhat koulukaverit kohtaavat, elämässä menestyminen ei ensimmäiseksi tule osallistujille mieleen. Kun tavataan, huomion vievät yleensä hilpeät ikämuutokset. Uurteet ja vyötärön vuosirenkaat ovat osa uutta lookia lähes jokaisella. Trendi jatkuu ja puolivuosisatatapaamisissa aletaan jo kysyä, että kukahan mahdat olla. Eläkeläisiä ei työroolit rasita ja eteenpäin mennään pelkällä ydinminällä. Eikä menneisyyttä murehdita. Jokainen teki mitä taisi ja elämä huolehti lopusta.

Micaelan onnenpäivä

Sukulaistyttöni Micaela juhli vastikään lakkiaisiaan. Kirjoitin korttiin, että jos lahjaksi voisi antaa sanan, minun lahjasanani hänelle olisi Sopusointu. Se on aina ollut lempisanani. Halusin viestittää, että arjen sopusointu on ihan parasta. Rehkiminen ja rentoutus, hulluttelu ja vakavuus, antaminen ja saaminen, ilo-olo ja suru-olo – vastakohdat voimaannuttavat ja niistä oppii aina.

Sinnikkyyttä menestymiseen yleensä tarvitaan, mutta uskon ja väitän, että sopusointu on sittenkin tärkein elämän menestystekijä. Tietoisuus sen voimasta kantaa pitkälle.

Lisää meitä

Positiivisia suurperheitä olisi hyvä näkyä mediassa enemmän ja ammentaa heiltä käytännön vinkkejä arjesta selviytymiseen.

Aitoa luontoa vaikka boksissa

Luin partiolaisten Suomen luonnon päivänä järjestämästä Johtajatulet metsäseminaarista. Metsäeksotiikka näytti kirvoittavan sekä huippujohtajia että tuhansia kuuntelevia partiolaisia. Sitten siirryin Suomen luonnon päivän sivustolle.

Huolensa kullakin, mutta yhteishuoli on suurin

On pikku huolia ja on suuria huolia. Ja kaikenkokoisia huolimurheita siltä väliltä. Minä mietin juuri nyt, että kuihtuvatko tomaattini mökillä pitkän hellejakson seurauksena. Yksi lapsenlapsistani on huolissaan kanistaan, joka söi eilen pussilisen irtokarkkeja.

Värirakkautta

Värirakkaus jakaa meitä ihmisiä. Osa ei voi elää ilman voimakkaita värejä ympärillään, osa haluaa oleskella vain valkoisessa maisemassa.

Kasvun lumo

Kun 1960-luvulla olin juuri aloittanut oppikoulun, opin jotain, mistä en ollut ikinä kuullut mitään. Biologian opettajamme, vastavalmistunut nuorimies, kirjoitti liitutaululle suurikokoisin kaunokirjaimin salaperäisen yhtälön: vesi+hiilidioksidi=tärkkelys+happi.

Ksylitoli suojaa hampaiden reikiintymistä vastaan

Suunterveyden ylläpitämisen peruskivet ovat hampaiden puhdistaminen kahdesti päivässä fluorihammastahnaa käyttäen, terveelliset ruokatottumukset ja veden käyttäminen janojuomana. Ksylitoli antaa lisäsuojaa sellaisissa tilanteissa, joissa edellä luetellut toimet eivät yksin riitä suojaamaan hampaita reikiintymiseltä.