Facebooktwitterlinkedin

Seija Sihvola

Kaikille tuttu espanjalainen tapas-kulttuuri on kiva monesta syystä. Ensinnäkin tapaksia saa vielä ilmaiseksi vähän joka ravintolasta tai baarista. Toiseksi ne täyttävät vatsaa, hidastuttavat juoman imeytymistä ja voivat riittää jopa kokonaan ateriaksi – rahat säästyy.

Terveysruuaksi tapakset ovat vähän niin ja näin, ovathan ne useimmiten jotain suolattua lihaa tai kalaa patongin palasella tai uppopaistettuja palleroita. Tosi herkkutapas kuulemma on lehmän mahalaukku tai grillattu munuainen, siihenkin on törmätty.  Mutta kevyempää tapasta on usein tarjolla. Oliivit, pikku tomaatit ja lämpimät minipaprikat maistuvat ainakin minulle aina.

Tapas-kulttuuri on saattanut muokata myös ravintolaruuan tarjollepanoa. Se, että annos tuodaan pienissä vadeissa pöytään eikä suoraan lautasilla, ohjaa pöytäseurueen nostelemaan vähän joka vadilta jotakin. Mukavassa ruuan jakamisessa saa itse päättää paljonko ja mitä ottaa.

Pienten annosten politiikka on viisasta ja sitä pitäisi harrastaa paljon enemmän myös Suomessa. Aika monessa tutkimuksessa on jo osoitettu, että kun lautanen kasvaa, ruokaa syödään enemmän. Ja jos valmis lautasellinen on runsas, se syödään kiltisti kaikki. Usein kuitenkin pienempi annos riittää ja se täyttää tehtävänsä nälän tyydyttäjänä.

Ruoka-annosten pienentäminen on osa kansanterveyden edistämistyötä. Kaikkia konsteja on yritettävä ottaa käyttöön, koska suotuisa kansanterveyden kehitys on hidastumassa. Huhtikuussa THL julkaisi ensimmäiset tiedot valtakunnallisesta laajasta FinTerveys 2017 -tutkimuksesta Kansanterveys 2018 tilaisuudessa. FinTerveys -tutkimukseen poimitaan 10 000  ihmisen satunnaisotos MannerSuomesta. Tutkimustietoa kerätään kyselylomakkeella ja terveystarkastuksella, joka sisältää erilaisia mittauksia ja biologisten näytteiden keräämistä laboratorioanalyysejä varten. Tietoja yhdistetään valtakunnallisiin rekistereihin.

Lisääntyvä lihavuus on yksi suurimmista kansanterveydellisistä ongelmista ja se koskee tulosten mukaan kaikkia ikäluokkia.  Suomessa on 2,5 miljoonaa ylipainoista aikuista, joilla BMI on 25 kg/m2 tai enemmän. Se on tosi paljon se. 

Lihomiskehityksen pysäyttäminen vaatii yhteiskunnan eri sektoreiden laajaa yhteistyötä. Kaikki tahot, neuvolat, päivähoito, koulut, työpaikat ja vapaa-ajan harrastustahot haastetaan toteuttamaan lihomisen pysäyttämisen terveystyötä.

 Kodit ovat pysäyttämistalkoissa ydintoimijoita ja pienen ihmisen omat päätökset tärkeimpiä. Siinä ponnistelussa pieni annos voi olla yllättävän helppo apu. Tutkimuspäällikkö Liisa Valsta THL:stä totesi Kansanterveyspäivän esityksessään, että esimerkiksi pienikin päivittäinen omena kohentaa ruokavalion laatua erityisesti miehillä, jotka syövät hedelmiä naisia vähemmän.

 Pienten annosten politiikkaa voi edistää monella tavalla, herkuttelusta ja ruuasta nauttimisesta yhtään tinkimättä.

Peukutus muistitreeneille

Kuva: Noel 7v piirros.Jossain kohtaa kasvuvaihetta lapsi menee muistipeleissä heittämällä aikuisen ohi. Nurinpäin käännettyjen korttien parivaljakot löytyvät lapselta ketterästi, kun aikuinen puolestaan empii, rämpii ja osuu korttivalinnassaan todennäköisesti väärin!...

Uudet tuulet puhaltavat

Neuvola ja kouluterveyslehden toimintaympäristö laajenee   Lasten hyvä kasvuympäristö on aikuisten vastuulla. Vanhemmat tarvitsevat tuekseen kasvun ja hyvinvoinnin ammattilaisia jälkeläisten hyvän tulevaisuuden rakentamisessa. Neuvola ja kouluterveyslehti on...

Uudet tuulet puhaltavat

Neuvola ja kouluterveyslehden toimintaympäristö laajenee Lasten hyvä kasvuympäristö on aikuisten vastuulla. Vanhemmat tarvitsevat tuekseen kasvun ja hyvinvoinnin ammattilaisia jälkeläisten hyvän tulevaisuuden rakentamisessa. Neuvola ja kouluterveyslehti on...

Pienten ja suurten yskä

Yskä on hengitysteiden suojareaktio tulehdukselle ja ärsytykselle. Yskän laukaisevat hengitysteiden hermopäätteet, ja sen tehtävänä on poistaa limaa.Yskä on yleinen terveysongelma koko maailmassa.

Puhe ei aina paranna

Elämme terapiayhteiskunnassa. Olemme perusteellisesti sisäistäneet ajatuksen, että ongelmista ja tunnetiloista, varsinkin epämiellyttävistä, on puhuttava. Puhumatta jättäminen on vaarallista. Asiat patoutuvat ihmisen sisälle räjähtääkseen lopulta vahingollisin seurauksin. Epämiellyttäviin tunnetiloihin, rajoja rikkovaan ja vahingoittavaan käyttäytymiseen ja tunne-elämän oireisiin oletetaan olevan löydettävissä jokin syy, joka paljastuisi puhumalla.

Vastustuskykyä ja sienisatoa

Vastustuskyvyn lisääminen on ikuisesti kiehtova aihe. Miten voisi estää nuhanenät, köhät ja kivut – koronasta puhumattakaan? Vanhemmat pähkäilevät teeman kanssa viimeistään silloin, kun on jäätävä kotiin tai on kutsuttava joku lapsia hoitamaan.