Facebooktwitterlinkedin

Seija Sihvola

Kaikille tuttu espanjalainen tapas-kulttuuri on kiva monesta syystä. Ensinnäkin tapaksia saa vielä ilmaiseksi vähän joka ravintolasta tai baarista. Toiseksi ne täyttävät vatsaa, hidastuttavat juoman imeytymistä ja voivat riittää jopa kokonaan ateriaksi – rahat säästyy.

Terveysruuaksi tapakset ovat vähän niin ja näin, ovathan ne useimmiten jotain suolattua lihaa tai kalaa patongin palasella tai uppopaistettuja palleroita. Tosi herkkutapas kuulemma on lehmän mahalaukku tai grillattu munuainen, siihenkin on törmätty.  Mutta kevyempää tapasta on usein tarjolla. Oliivit, pikku tomaatit ja lämpimät minipaprikat maistuvat ainakin minulle aina.

Tapas-kulttuuri on saattanut muokata myös ravintolaruuan tarjollepanoa. Se, että annos tuodaan pienissä vadeissa pöytään eikä suoraan lautasilla, ohjaa pöytäseurueen nostelemaan vähän joka vadilta jotakin. Mukavassa ruuan jakamisessa saa itse päättää paljonko ja mitä ottaa.

Pienten annosten politiikka on viisasta ja sitä pitäisi harrastaa paljon enemmän myös Suomessa. Aika monessa tutkimuksessa on jo osoitettu, että kun lautanen kasvaa, ruokaa syödään enemmän. Ja jos valmis lautasellinen on runsas, se syödään kiltisti kaikki. Usein kuitenkin pienempi annos riittää ja se täyttää tehtävänsä nälän tyydyttäjänä.

Ruoka-annosten pienentäminen on osa kansanterveyden edistämistyötä. Kaikkia konsteja on yritettävä ottaa käyttöön, koska suotuisa kansanterveyden kehitys on hidastumassa. Huhtikuussa THL julkaisi ensimmäiset tiedot valtakunnallisesta laajasta FinTerveys 2017 -tutkimuksesta Kansanterveys 2018 tilaisuudessa. FinTerveys -tutkimukseen poimitaan 10 000  ihmisen satunnaisotos MannerSuomesta. Tutkimustietoa kerätään kyselylomakkeella ja terveystarkastuksella, joka sisältää erilaisia mittauksia ja biologisten näytteiden keräämistä laboratorioanalyysejä varten. Tietoja yhdistetään valtakunnallisiin rekistereihin.

Lisääntyvä lihavuus on yksi suurimmista kansanterveydellisistä ongelmista ja se koskee tulosten mukaan kaikkia ikäluokkia.  Suomessa on 2,5 miljoonaa ylipainoista aikuista, joilla BMI on 25 kg/m2 tai enemmän. Se on tosi paljon se. 

Lihomiskehityksen pysäyttäminen vaatii yhteiskunnan eri sektoreiden laajaa yhteistyötä. Kaikki tahot, neuvolat, päivähoito, koulut, työpaikat ja vapaa-ajan harrastustahot haastetaan toteuttamaan lihomisen pysäyttämisen terveystyötä.

 Kodit ovat pysäyttämistalkoissa ydintoimijoita ja pienen ihmisen omat päätökset tärkeimpiä. Siinä ponnistelussa pieni annos voi olla yllättävän helppo apu. Tutkimuspäällikkö Liisa Valsta THL:stä totesi Kansanterveyspäivän esityksessään, että esimerkiksi pienikin päivittäinen omena kohentaa ruokavalion laatua erityisesti miehillä, jotka syövät hedelmiä naisia vähemmän.

 Pienten annosten politiikkaa voi edistää monella tavalla, herkuttelusta ja ruuasta nauttimisesta yhtään tinkimättä.

Hyvinvoinnin tukipilarit

TES-tarinasarja kertoo, miten asiantuntijajäsenet toimivat terveytensä hyväksi. Vuorossa on Katja Lilja, TtM, FM, tutkija, luennoitsija ja hyvinvointialan toimija.

Terveyden polku vie hyvää kohti

Lapsen suoja on vanhemman viisaus. Lapsen terveys edistyy vanhemman osaamisesta. Nykyisessä Suomessa nuoret aikuiset, tulevat vanhemmat…

Vihreä terveystieto puntarissa

Ihmisen terveyden ja luonnon hyvinvoinnin suhdetta lukion terveystiedon oppikirjoissa selvittävä pro gradu paljastaa, että..

Sanan ja valon iloa

Hyvillä sanoilla vaikutetaan. Kun hyvät sanat tulevat lihaksi, alkaa tapahtua. Yle on kutsunut meitä kaikkia hyväntekeväisyyden Lahjoita puhetta -talkoisiin.

Lapsen terveysrutiineista voimaa

Pieni kuusivuotias jalkapalloilija kiitti uunituoreesta, itse leipomastaan pullasta ja ilmoitti samalla, ettei halua syödä niitä enempää.