Kun hoidan sinua, sisaruksiasi ja serkkujasi, tiedät, että pakahdun onnesta. Olet ihana, rakas ja hurmaava juuri sellaisena kuin olet. Olet toisenlainen kuin muut ja erilainen kuin toiset – juuri sinä olet yksilö, upea ja ainutlaatuinen. Kun olen teidän kanssanne – välillä teitä on yksi, kaksi, kolme, neljä tai viisi – koen sen lahjaksi, josta olen enemmän kuin kiitollinen.

Te jokainen olette vikkeliä ja energisiä, niinkuin itse olin lapsena. Oleminen kanssanne välillä kuitenkin väsyttää, enkä usko, että isovanhempana olen yhtään mikään poikkeus. Te ja minä ymmärrämme toisiamme ja meillä on useimmiten kovin kivaa yhdessä, mutta olemista auttaa kun meitä ympäröivät yhteiset pelisäännöt ja arjen helpottamisen keinot. Tässä sinulle S-vitoset, jotka olen rakkaudella laatinut parhaaksesi.

1. Sanat

Opi ymmärtämään ja käyttämään kolmea sanaa, jotka helpottavat koko elämäsi matkaa taaperovaiheesta vanhuuteen saakka. Kolme voimatekijäsanaa ovat Kiitos, Anteeksi ja Ole hyvä. Toistetaan molemmat niitä usein ja sopivasti, mutta ei ylipaljon, jotta ne eivät väliineellistyisi ja menettäisi merkitystään.

2. Siisteys

Siisteys tarkoittaa monia asioita kuten hygieniaa ja sen myötä terveyttä. Kädet pestään, kun tullaan sisälle tai mennään syömään. Nenää ei toisten läsnäollessa kaiveta eikä räkää syödä. Hihaan tai paperiin yskitään. Hampaat pestään kaksi kertaa päivässä, juu kyllä! Siisteys ei ole kliinisyyttä, vaan myös ympäristön järjestystä. Se on astioiden laittamista tiskikoneeseen, lelujen, tavaroiden ja vaatteiden korjaamista ja omille paikoilleen laittamista.

3. Syöminen

Tarvitset kunnon aterioita, välipalalla et kulta pieni kasva. Usein sanot, että sinulla ei ole nälkä. No, sitten kuitenkin hamuat kaikkea makeaa heti kun silmiisi osuu. Niin muutkin kyllä tekevät. Tahdon ja vaadin, että syöt laittamaani perusruokaa sekä leipää ja maitoa kyytipojaksi. Hedelmiä ja marjoja tyrkytän myös, sillä ne tekevät sinulle hyvää.

4. Sopimukset

Sinun on hyvä tietää, mitä sana sopimus ihan oikeasti tarkoittaa. Se on yhdessä tehty toimintamalli johonkin asiaan liittyen. Yhteiset sopimukset luovat velvoitteita, suojaavat ja helpottavat arkista touhuamme. Ajankohtainen sopimusjuttu on vaikkapa kännykän käyttö. Sopimusten pitää kuitenkin olla linjassa vanhempiesi laatimien sopimusten kanssa. Sopimuksista pitää aina voida keskustella ja tarvittaessa myös muuttaa niitä.

5. Suukot

Ne ovat ihan välttämättömiä, sillä ne parantavat, lohduttavat, innostavat ja kannustavat – myös minua. Minä jakelen niitä vuolaasti, sen tiedät, enkä lopeta, vaikka kasvat. Mutta juna jatkaa matkaansa ja sinä tulet todennäköisesti jakamaan niitä aikanaan ihan samalla tavalla, omille lastenlapsillesi.

Uudet tuulet puhaltavat

Neuvola ja kouluterveyslehden toimintaympäristö laajenee Lasten hyvä kasvuympäristö on aikuisten vastuulla. Vanhemmat tarvitsevat tuekseen kasvun ja hyvinvoinnin ammattilaisia jälkeläisten hyvän tulevaisuuden rakentamisessa. Neuvola ja kouluterveyslehti on...

Pienten ja suurten yskä

Yskä on hengitysteiden suojareaktio tulehdukselle ja ärsytykselle. Yskän laukaisevat hengitysteiden hermopäätteet, ja sen tehtävänä on poistaa limaa.Yskä on yleinen terveysongelma koko maailmassa.

Puhe ei aina paranna

Elämme terapiayhteiskunnassa. Olemme perusteellisesti sisäistäneet ajatuksen, että ongelmista ja tunnetiloista, varsinkin epämiellyttävistä, on puhuttava. Puhumatta jättäminen on vaarallista. Asiat patoutuvat ihmisen sisälle räjähtääkseen lopulta vahingollisin seurauksin. Epämiellyttäviin tunnetiloihin, rajoja rikkovaan ja vahingoittavaan käyttäytymiseen ja tunne-elämän oireisiin oletetaan olevan löydettävissä jokin syy, joka paljastuisi puhumalla.

Vastustuskykyä ja sienisatoa

Vastustuskyvyn lisääminen on ikuisesti kiehtova aihe. Miten voisi estää nuhanenät, köhät ja kivut – koronasta puhumattakaan? Vanhemmat pähkäilevät teeman kanssa viimeistään silloin, kun on jäätävä kotiin tai on kutsuttava joku lapsia hoitamaan.

Saisinko – vai anna, tänne, heti, mulle?

Pöytätavat-sana ei oikein kuulu arkipuheessa, vaikka syytä olisi. Tärkeän asiakokonaisuuden voisi brändätä tuoreemmaksi jollain kätevällä uudissanalla. Shoppailun ja stailailun käsitteet on opittu nopeasti, miksei jonkun uuden, korvassa kivalta kuullostavan käyttäytymissanankin voisi luoda.