Tämän vuoden strategisia tutkimuksia ohjaava teema, Uudistu tai surkastu on voimallinen sanapari. Ilmeisesti sen vuoksi Valtioneuvoston Strategisen tutkimuksen neuvostolle antamasta teemasta on tullut jokapaikan slogan. Sitä viljellään puheissa ja kirjoituksissa antamaan sopivaa ääripääpeloittelua aiheeseen kuin aiheeseen. Jos et uudistu, voit vaikka surkastua!

Terveyden ja hyvinvoinnin edistämisessä käskymuotoiset ohjeet ovat aina olleet käyttövoimaa. Kun nimetön ja kasvoton auktoriteetti sanoo, että nouse ylös tai aja hiljaa, sen ajatellaan tepsivän. Kielteisistä Älä-ohjeista on onneksi siirrytty yhä enemmän kannustaviin ja rohkaiseviin käskymuotoihin, hyvä niin.

Vaikka uudistu tai surkastu teema on lähinnä tarkoitettu yritysten ja yhteisöjen toiminnan vauhdittamiseen, se on myös yksilöille oiva vinkki. Asioita voi aina tehdä toisella tavalla, mutta että tekeekin jotain asiaa ihan täysin uudella tavalla, siinä vasta haastetta on.

Mikä saa meidät liikkeelle ja uudistumaan? Apulaisprofessori Arto O. Salonen totesi vastikään lehtihaastattelussa, että ilman uteliaisuutta elämästä tulee tottumuksissa jyystämistä. Hm. Voi siis olla, että juuri uteliaisuus on uudistumisen tärkein katalysaattori. Pystynköhän? Opinkohan? Yllänköhän? Pääsenköhän? Positiivinen uteliaisuus tekee kuulemma aivoille hyvää ja jos se vielä saa meidät tarttumaan johonkin ihan uuteen, voimme kenties myös uudistua.

Lapset ja nuoret ovat kasvussaan uudistumisen mestareita.  Jokainen viikko, kuukausi ja vuosi muovaa lapsesta ja nuoresta automaattisesti ihka uudenlaisen. Aikuinen voi vain ihailla uusien taitojen ja osaamisten tulvaa, mikä kasvuun ja kehitykseen aina liittyy.

Kun kansa- ja ihmiskuntana olemme kuluttamisessa, elintavoissa ja kaikessa käyttäytymisessä pakkouudistumisen edessä maapallon surkastumisen estämiseksi, on kenties viisasta ohjata käyttäytymisen uudistumista rohkaisevat resurssit juuri lapsiin ja nuoriin. Heillä on aikuisia enemmin luontaista uteliaisuutta ja innostusta – ja kenties myös rohkeutta – toimia uudella tavalla. Jatkossa saatamme saada juuri lapsilta ja nuorilta viisaita käskymuotoja oman elämämme uudistamiseen. Sitä odotellessa, yritetään uudistua hyvissä ajoin!

Uudet tuulet puhaltavat

Neuvola ja kouluterveyslehden toimintaympäristö laajenee Lasten hyvä kasvuympäristö on aikuisten vastuulla. Vanhemmat tarvitsevat tuekseen kasvun ja hyvinvoinnin ammattilaisia jälkeläisten hyvän tulevaisuuden rakentamisessa. Neuvola ja kouluterveyslehti on...

Pienten ja suurten yskä

Yskä on hengitysteiden suojareaktio tulehdukselle ja ärsytykselle. Yskän laukaisevat hengitysteiden hermopäätteet, ja sen tehtävänä on poistaa limaa.Yskä on yleinen terveysongelma koko maailmassa.

Puhe ei aina paranna

Elämme terapiayhteiskunnassa. Olemme perusteellisesti sisäistäneet ajatuksen, että ongelmista ja tunnetiloista, varsinkin epämiellyttävistä, on puhuttava. Puhumatta jättäminen on vaarallista. Asiat patoutuvat ihmisen sisälle räjähtääkseen lopulta vahingollisin seurauksin. Epämiellyttäviin tunnetiloihin, rajoja rikkovaan ja vahingoittavaan käyttäytymiseen ja tunne-elämän oireisiin oletetaan olevan löydettävissä jokin syy, joka paljastuisi puhumalla.

Vastustuskykyä ja sienisatoa

Vastustuskyvyn lisääminen on ikuisesti kiehtova aihe. Miten voisi estää nuhanenät, köhät ja kivut – koronasta puhumattakaan? Vanhemmat pähkäilevät teeman kanssa viimeistään silloin, kun on jäätävä kotiin tai on kutsuttava joku lapsia hoitamaan.

Saisinko – vai anna, tänne, heti, mulle?

Pöytätavat-sana ei oikein kuulu arkipuheessa, vaikka syytä olisi. Tärkeän asiakokonaisuuden voisi brändätä tuoreemmaksi jollain kätevällä uudissanalla. Shoppailun ja stailailun käsitteet on opittu nopeasti, miksei jonkun uuden, korvassa kivalta kuullostavan käyttäytymissanankin voisi luoda.