Facebooktwitterlinkedin

Kaupallinen yhteistyö: Nôgel

Imeväisikäinen

B12-vitamiinin puute imeväisiässä on jo vuosia tunnettu erilaisten neurologisten oireiden aiheuttajana. B12-vitamiini osallistuu aminohappojen aineenvaihduntaan ja hermokudoksen normaaliin toimintaan. Myeliinivaurio voi edetä korjaamattomaksi neurologiseksi vaurioksi, joten hoito on välttämätöntä ja lääkärin pitäisi osallistua diagnoosin tekemiseen.

Imeväisten B12-vitamiinin puutteen yleinen syy on rintamaidon vähäinen B12-vitamiinin pitoisuus eli alimentaarinen B12-vitamiinin puute. Harvemmin esiintyy vitamiinin imeytymiseen liittyviä häiriöitä. Rintamaidon vähäinen B12-vitamiinin pitoisuus voi johtua:

 

  • Äidin ruokavalion vähäinen B12-vitamiinin pitoisuus (esim. vegaaniäidit, joiden ruokavaliossa puuttuvat B12-vitamiinilla täydennetyt elintarvikkeet tai ravintolisä).
  • Myös sekasyöjä-äideillä on nykyään enemmän haasteita tarvittavan B12-vitamiinin määrän saamisen kanssa, kun eläinperäistä ruokaa on vähennetty ja ruokavalioon ei ole lisätty B12-vitamiinilla täydennettyjä elintarvikkeita tai ravintolisää.
  • Äidin B12-vitamiinin imeytymishäiriöt: esim. atrofinen gastriitti eli mahalaukun limakalvojen tulehdus, jonka aiheuttaja voi olla Helicobacter pylori-infektio, mitä esiintyy paljon myös Suomessa. Atrofinen gastriitti voi esiintyä myös ilman oireita ja tulla äidille yllätyksenä.
  • Muut äidin mahalaukun ja ohutsuolen alueen sairaudet tai käytettävät lääkkeet, joiden seurauksena ei muodostu mahalaukussa tarpeeksi B12-vitamiinin aktiiviseen imeytymiseen tarvittavaa sisäisen tekijän (IF) nimistä glykoproteiinia, proteiinien hajotus tai mahahapon eritys on vähentynyt.

Nôgelin perustaja Laura Visnapuu: ”Kun rintamaitovauvalla on diagnosoitu puute, pitäisi tarkistaa myös äidin B12-vitamiiniin liittyvät veriarvot. Usein hoidon tarvitsee sekä äiti että vauva. Virossa tarkistetaan 9-kuukauden iässä vauvan pvk ja yleensä myös ferritiini, B12 ja D-vitamiini – tämä on profylaktista ja on harmi, että se ei ole käytäntö myös Suomen neuvoloissa. Asun itse Suomessa ja minulla on kaksi lasta, joten neuvola-järjestelmä on tuttu. Tykkään, että Virossa terveydenhuolto keskittyy profylaktisiin keinoihin sairauksien hoitamisen sijaan.”

B12-vitamiinin puutteen ensisijainen osoitus- ja hoidon tehon arviointimenetelmä on holotranskobalamiinin analyysi eli aktiivinen B12. Aktiivisen B12-vitamiinin (S-B12-TC2) määritys on parempi kuin B12-vitamiinin kokonaispitoisuuden määritys, koska siinä ei mitata inaktiivista, haptokorriiniin sitoutunutta vitamiinia. Kun aktiivisen B12-vitamiinin pitoisuus on alle 20 pmol/l, tulos viittaa vahvasti B12-vitamiinin puutokseen. Raja-alueella 20-50 (-70) pmol/l B12-vitamiinin puutos on mahdollinen. HUS 19.10.2020.

B12-vitamiinin puutteen mahdolliset oireet

”Väsymys, erilaiset neurologiset häiriöt, kielitulehdus (vadelmanpunainen ja kivulias kieli) ja megaloblastinen anemia eli normaalia isommat punasolut ovat jo pitkään kestäneen B12-vitamiinin puutteen oireita eikä niitä oireita välttämättä edes esiinny. Imeväisillä voi esiintyä kehityksen pysähtymistä, heikkoja lihaksia ja liikkuminen voi olla vähäistä. Myös katsekontaktin vähentymistä voi esiintyä, syömisongelmia ja vauva voi lopettaa jopa hymyilemisen. Oireita on paljon erilaisia ja diagnoosia varten täytyy käydä verikokeissa. Alhaisen B12-vitamiinitason tapauksessa oireet usein puuttuvat kokonaan,” kommentoi Laura.

B12-tipat
Eilisen ja tämänpäivän vegetaaritutkimusta

Eilisen ja tämänpäivän vegetaaritutkimusta

Kasvisruoka koukuttaa monista eri syistä. Myös lapset ja nuoret syövät sitä enenevässä määrin.Tuore lasten kouluruokavertailu osoitti, että kasvispainotteisen ruuan syömisestä on monia terveyshyötyjä. Tyydyttyneen rasvan osuus ruokavaliossa automaattisesti alenee ja kuitujen saanti lisääntyy.

Terveyden polku vie hyvää kohti

Terveyden polku vie hyvää kohti

Lapsen suoja on vanhemman viisaus. Lapsen terveys edistyy vanhemman osaamisesta. Nykyisessä Suomessa nuoret aikuiset, tulevat vanhemmat…

Lapsen terveysrutiineista voimaa

Lapsen terveysrutiineista voimaa

Pieni kuusivuotias jalkapalloilija kiitti uunituoreesta, itse leipomastaan pullasta ja ilmoitti samalla, ettei halua syödä niitä enempää.

Yhdessäolon taikaa

Yhdessäolon taikaa

Kun toisilleen tuntematon porukka elää yhdessä ahtaassa tilassa, kuten vaikka teltassa, pikku mökissä tai veneessä, paljastuu mielenkiintoisia yksityiskohtia.

Täysjyväviljan terveyshyötyjä

Täysjyväviljan terveyshyötyjä

Itä-Suomen yliopiston johtamassa
tutkimuksessa on löydetty uusia
yhdisteitä, jotka voivat selittää
täysjyväviljojen terveyshyötyjä.