Facebooktwitterlinkedin
Leikki

Pöytätavat-sana ei oikein kuulu arkipuheessa, vaikka syytä olisi.  Tärkeän asiakokonaisuuden voisi brändätä tuoreemmaksi jollain kätevällä uudissanalla. Shoppailun ja stailailun käsitteet on opittu nopeasti, miksei jonkun uuden, korvassa kivalta kuullostavan käyttäytymissanankin voisi luoda.

Pöytätavat ovat pieni siivu koko käyttäytymisen skaalassa, mutta ne pistävät silmään. On kiinnostavaa havainnoida aikuisten pinttyneitä ja usein jo lapsuudesta alkaneita pöytätapoja. Kuka on kohtelias ja ojentaa aina ruokaa ja juomaa muille ensin, ja ottaa sitten vasta itse. Kuka jättää haarukan ja veitsen jonnekin, kuka tyylikkäästi vitosen kohdalle.  Entä kuka nykymies vetää naisen pöytätuolin esiin ja auttaa häntä istuutumaan? Heitäkin on, mutta harvassa. Servetin käyttö on viime aikoina laajentunut, siihen kun taitaa jo lapsikin yskiä hihaa mieluummin.

Lasten ja nuorten pöytäpyynnöt ovat myös mielenkiintoista seurattavaa. Kun maito loppuu ja sitä tarvitaan lisää, voi kuulua mitä tahansa: ””Maitoa!, Mulle maitoa!, Maitoa tänne heti!, Annatko maitoa? Saisinko maitoa?”. Kotona, mutta myös päivähoidossa ja koulussa opittuja lauseita. Käskymuoto tai kysymys –  aikuisten mallittamaa ja koulimaa sanontaa.

Ihminen on siitä metka pakkaus, että se osaa uudistaa itseään. Keho on ripeä uudistuja. Verenpaine alenee, jos se saa sopivia ulkoisia signaaleja: kuituruokaa, stressittömyyttä ja liikuntaa. Mielikin osaa uudistua. Positiivinen asenne ja tahdon voima muuttavat käytöstapoja. Änkyröinti ja rohmuaminen voi väistyä ja tilalle tulla muille ensin -toimintaa.  Epäanteliaisuuskin voi tehdä täyskäännöksen.

Pöytätapoja lapsi oppii leikin avulla ja ravintolaleikki on siinä ihan parasta. Aikuinen voi asiakkaana heitellä hullunhauskoja ruokatilauksia ja vaatia leikkimielellä korrektia palvelua ravintolaväeltä. Lapsista on vain hauskaa, kun aikuinen kiukuttelee ja vaatii kauniimpia koristeluja tai kuumempaa keittoa. Huumorilla selviää meriheinäkeiton herkuttelusta ja käpylihapullien rouskunnasta. Vaikka leikitään, on raiteilla kuitenkin hyvä pysyä ja opettaa oikeita asioita.

Pitopöytä

Niin moni pikku pulma keventyisi, jos suomen kielessä olisi please-sana. Se on monikäyttöinen tilanteen pelastaja ja ystävällisyyden osoitin. Se käännetään ”Olisitko kiltti… tai olisitko ystävällinen…” sanoilla. Kotimaisen kielen asiantuntijat toteavat, että please sanaa on Suomessa käytetty jo 1940-luvulta lähtien. Sen suomennettua kirjoitusversiota pliis käytetään myös. Sana on vakiintunut suomen kieleen erityisesti slangiteksteissä, mainoslauseisssa ja otsikoissa.  Please ja pliis eivät kuitenkaan vielä ole virallisissa yleissanakirjoissa.

  ”Maitoa pliis!” on hyvä kombo, jos lapsi ymmärtää, mitä pliis tarkoittaa. Me varttuneemmat voisimme viljellä sitä paljon  enemmän.

Ruoka talteen

Ruokahävikki on poisheitettyä ruokaa, jota oikein käsiteltynä olisi voitu hyödyntää ihmisravinnoksi. Se on valitettava osa tapakulttuuriamme, emmekä edes huomaa sitä. Globaalit ruoantuotannon uhkat saattavat hiipiä ajatuksiimme, mutta uhka ei kuitenkaan ole lähellä, vielä. ”Elää nälässä” -tuntemusta ei monikaan suurten ikäluokkien ajoista lähtien ole kokenut.

Resilienssi on nyt voimasana

Pienet lapset saattavat olla nyt ymmällään maailman menosta. Yhtäkkiä puhutaan jostain uudesta ja oudosta. Aikuisten puheessa vilisevät sanat eivät välttämättä aukene lapselle. Pitääkö sanoja selkosuomentaa, riippuu aikuisen valinnoista. Ymmärrystä voi ammentaa omasta...

Peukutus muistitreeneille

Kuva: Noel 7v piirros.Jossain kohtaa kasvuvaihetta lapsi menee muistipeleissä heittämällä aikuisen ohi. Nurinpäin käännettyjen korttien parivaljakot löytyvät lapselta ketterästi, kun aikuinen puolestaan empii, rämpii ja osuu korttivalinnassaan todennäköisesti väärin!...

Uudet tuulet puhaltavat

Neuvola ja kouluterveyslehden toimintaympäristö laajenee   Lasten hyvä kasvuympäristö on aikuisten vastuulla. Vanhemmat tarvitsevat tuekseen kasvun ja hyvinvoinnin ammattilaisia jälkeläisten hyvän tulevaisuuden rakentamisessa. Neuvola ja kouluterveyslehti on...

Uudet tuulet puhaltavat

Neuvola ja kouluterveyslehden toimintaympäristö laajenee Lasten hyvä kasvuympäristö on aikuisten vastuulla. Vanhemmat tarvitsevat tuekseen kasvun ja hyvinvoinnin ammattilaisia jälkeläisten hyvän tulevaisuuden rakentamisessa. Neuvola ja kouluterveyslehti on...

Pienten ja suurten yskä

Yskä on hengitysteiden suojareaktio tulehdukselle ja ärsytykselle. Yskän laukaisevat hengitysteiden hermopäätteet, ja sen tehtävänä on poistaa limaa.Yskä on yleinen terveysongelma koko maailmassa.