Groomingilla tarkoitetaan prosessia, jossa hyväksikäyttäjä luo lapseen tai nuoreen luottamussuhteen, jonka avulla hyväksikäyttäjä pystyy houkuttelemaan lapsen tai nuoren seksuaalisiin tekoihin. Grooming tapahtuu netissä joko tietokoneen, tabletin tai älypuhelimen välityksellä. Lapsen tai nuoren houkuttelu seksuaalisiin tarkoituksiin on rikos.

Seksuaalirikollisten toimintaa internetissä pyritään ennaltaehkäisemään muun muassa viranomaisten, seksuaalisen hyväksikäytön sekä nuorten parissa työskentelevien järjestöjen ja teleoperaattoreiden yhteistyöllä.

Lapsia seksuaalisiin tekoihin manipuloiva keskustelu on sosiaalisessa mediassa varsin yleinen ilmiö. Ilmiötä kutsutaan englanninkielisellä termillä grooming. Grooming lisääntyy ja siksi tarvitaan valistusta niin nuorille kuin aikuisille sekä laaja-alaista yhteistyötä toimijoiden välillä.

Sisäministeri Kai Mykkäsen vetämässä pyöreän pöydän keskustelussa Säätytalolla 28.2. puhuttiin muun muassa siitä, että nykyajan lapset elävät digitaalisessa todellisuudessa koko ajan.
– Lasten ja nuorten turvataitoja digitaalisessa mediassa pitää kehittää. Vanhempien pitää kasvaa lasten mukana verkossa, jotta ymmärtävät mitä siellä voi kohdata ja osaavat keskustella lastensa kanssa esimerkiksi somen käytöstä, Mykkänen toteaa.

Seksuaalirikoksen tunnistaminen vaikeaa

Seksuaalirikoksen tunnistaminen voi olla vaikeaa niin aikuisille kuin lapsille. Monet järjestöt ovat jo tehneet valistusmateriaalia kouluihin ja esimerkiksi opettajaksi opiskeleville. Olemassa olevia työkaluja tulisi hyödyntää entistä paremmin. Säätytalon tilaisuudessa keskusteltiin siitä, että valistusmateriaali olisi hyvä saada jonkun suositun puhelimissa käytettävän applikaation yhteyteen, jolloin se tavoittaisi nuoret helpommin.

Monen nuoren voi olla vaikeaa kertoa vanhemmilleen joutuneensa seksuaalirikoksen uhriksi jos hän on itse pitänyt aktiivisesti yhteyttä, ja ollut ehkä jopa aloitteellinen aikuisen suuntaan. Nuorta hävettää, vaikka vastuu tällaisissa rikoksissa on aina aikuisella.

Nuoria houkutellaan yhä enemmän myös pelimaailmassa

Nuoret joutuvat seksuaalisen houkuttelun kohteeksi muun muassa sosiaalisessa mediassa ja nykyään yhä enemmän myös pelimaailmassa.
– Teleoperaattoreiden tietoturvapalvelut ovat hyvä alku, mutta lisää toimenpiteitä tarvitaan. Seuraavaksi jatkamme dialogia ja toimenpiteiden suunnittelua alustapalvelutarjoajien sekä pelifirmojen kanssa, kertoo ministeri Mykkänen.
Hallitus julkaisi viime viikolla lisätoimensa seksuaalirikoksiin puuttumisessa. Yksi toimenpiteistä on, että paikallispoliisin ja Keskusrikospoliisin resursseja lisätään seksuaalirikosten torjuntaan internetissä. Myös esitutkinta- ja pakkokeinolait päivitetään sosiaalisen median aikaan siten, että poliisilla on riittävät toimivaltuudet tietoverkkoympäristöön kohdistuvien rikosten ennalta estämiseksi, paljastamiseksi ja selvittämiseksi.

Lähde: Sisäministeriö

Lisätietoja: poliisitarkastaja Miia Lehtinen, p. 0295 488 686, miia.lehtinen@intermin.fi

Yhdistyneiden kansakuntien (YK) lasten oikeuksien yleissopimus (60/1991) artikla 19 velvoittaa Suomea suojelemaan lasta ja nuorta kaikelta huonolta kohtelulta tai seksuaaliselta hyväksikäytöltä. Istanbulin sopimus (53/2015) ja rikosuhridirektiivi (2012/29/ EU) velvoittavat uhrin suojeluun, sensitiiviseen kohteluun ja ohjaamaan uhrin tarpeenmukaisiin tukipalveluihin. Istanbulin sopimuksen toimeenpano (http://urn. fi/URN:ISBN:978-952-00-3970-7) edellyttää, että uhrit saavat asianmukaista ja oikea-aikaista tietoa saatavilla olevista tukipalveluista.

”Ambulo ergo sum” – kävelen siis olen

Mitä konkreettista
arjessa tehdään ja mitä jätetään tekemättä? Vuorossa on Liikunnan ja terveystiedon
opettajat ry:n puheenjohtaja ja liikuntatieteellisen tiedekunnan tutkijatohtori
Kasper Salin

Halit takaisin!

Minulla on monta likisukulaista. He ovat kaikki niin kovin tärkeitä, että nyt, kun ei saa olla lähellä, koskemattomuus piinaa.

Suojelevat kädet

Käsillä on valtaa ja käsissä piilee vaara. Koronakriisi on kääntänyt katseet maailman ihmisten käsiin. Meidän ja heidän. Olemme jo tottuneet siihen, että uuden viruksen väijyessä käsien pesemisen tärkeys nostetaan ykköskeinoksi viruksen nujertamiseksi.

Naapuruuden herkkupalat

Jokaisella meistä on naapureita: seinän takana, pihapiirissä tai kilometrien päässä. Neljä viidestä meistä tervehtii naapureitaan ja liki kaksi kolmannesta vaihtaa kunnon kuulumiset. Kuusi prosenttia kuulemma googlettaa naapureitaan – kenties uteliaisuuttaan.