Facebooktwitterlinkedin

Lapsi 2000 ry:llä on kymmeniä terveyden ja hyvinvoinnin asiantuntijajäseniä. He toimivat tärkeänä resurssina ja taustavoimana myös tämän lehden tekemisessä. Tässä TES tarinasarjassa kerromme, miten asiantuntijajäsenet itse yrittävät ehkäistä sairauksia ja toimia terveytensä hyväksi. Mitä konkreettista arjessa tehdään ja mitä jätetään tekemättä? Vuorossa on LitM, TtM, liikunnan ja terveystiedon opettaja Seija Tanhuanpää

Elokuussa 2014 pakkasin matkalaukkuni ja golfbägini mukaan sen hetkisen elämäni pisimmälle matkalle Raumalta Espanjan Andalusiaan. Tuleva matka oli pisin siksi, että olin matkustanut ja tykännyt kiertää maailmaa esimerkiksi muutamaa kuukautta aikaisemmin Kiinaan ja Pohjois-Koreaan, mutta en ollut koskaan aikaisemmin ajatellut asuvani tai työskenteleväni ulkomailla. Nyt itselleni tuli tilaisuus muuttaa Espanjaan työuran vuoksi, koska olin saanut liikunnan ja terveystiedon opettajan vakituisen toimen Aurinkorannikon suomalaisesta koulusta Fuengirolasta.

Etelä-Espanjassa kohta viisi vuotta asuneena huomaa erilaisen elinympäristön muokanneen omaa terveyden edistämistä. Auringonvalon vaikutus talvikuukausina antaa voimaa ja vireyttä. Toisaalta läpi vuoden opetan lähes päivittäin liikuntatunneilla ulkona altistuen haitalliselle auringon UV-säteilylle. Aurinkovoiteiden käyttö ja ihon suojaaminen vaatetuksella lämpötilan mukaan ovat päivittäisiä terveysvalintojani. Lisäksi vapaa-ajallani pelaan golfia, jolloin on huomioitava auringossa pelaaminen useiden tuntien ajan.

Andalusian alueella on lukuisia vuoristovaellusreittejä, jotka ovat kestävyyskuntoa kohottavia ja toimivat minulle suomalaisen metsän korvikkeina. Välimeren kimallus ja huikeat maisemat Fuengirolan kupeessa sijaitsevalta Mijaksen vuorelta aina Gibraltarille ja Afrikan rannikolle asti ovat hyvää vastapainoa kaupungissa elämiselle ja myös joskus todella meluisalle työlle koulussa. Samoin espanjalaiseen kulttuuriin kuuluu vilkas ja erittäin äänekäs keskustelu lähes huutamalla. Kahvilat ja ravintolat ovat monesti hirvittävän meluisia puhumattakaan erilaisten ryhmäliikuntatuntien musiikin soittovoimakkuudesta. Esimerkiksi espanjalaiselle spinning-tunnille en suosittele menemään ilman kuulosuojaimia. Siksi hiljaisuuden ja luonnon äänien kuunteleminen on saanut vahvan aseman elämässäni.

Andalusiaan muutettuani tutustuminen Välimeren ruokavalion erikoisuuksiin on vaatinut oman aikansa. Rohkeus maistaa ja kokeilla erilaisia mustekaloja, simpukoita ja äyriäisiä on ollut toisinaan elämyksellistä. Ruokakaupassa käydessäni olen opetellut tunnistamaan Välimeren kaloja, joita olemme sitten maistelleet eri ravintoloissa ja tapas-baareissa.

Espanjalaisen oliiviöljyn käyttö on minulle arkipäivää. Myös vesijohtoveden juominen Fuengirolassa on turvallista, mutta käytän monien muiden tapaan pullotettua vettä elintarvikkeena. Pulloveden juominen on kuitenkin mietityttänyt mm. julkisuuteen tulleen mikromuovikeskustelun myötä.

Vesijohtovesi on Espanjassa kalkkipitoista, ja olen kokenut sen ihon terveyden näkökulmasta miellyttävämpänä kuin koti-Suomessa. Veden ohella iholla huomaa myös kostean meri-ilmaston myönteisen vaikutuksen.

Fuengirolasta on mahdollista ostaa joitakin suomalaisia elintarvikkeita, kuten ruisleipää pakastettuna. Ostokertani ovat jääneet hyvin vähäisiksi, koska kouluruokailussa työpaikallani on aika ajoin tarjolla ruisleipää. Kotipihallani kasvavasta runsassatoisesta mandariinipuusta olen saanut vuosittain C-vitamiinia. Myös oma kumkvattipuu on ollut mielenkiintoinen tuttavuus.

Omaisuudesta ja omasta turvallisuudesta huolehtiminen on yksi espanjalaisessa arjessa mukanani kulkevista asioista. Monet ovat joutuneet taskuvarkaiden yllättämiksi tai jopa fyysisen väkivallan uhreiksi. Pieni hetki urheiluliikkeessä laukku selän takana oli tilaisuus takanani seisoneelle naiselle, jonka luulin epäonnistuneen ryöstöyrityksessään. Muutamaa päivää myöhemmin etsin kotona turhaan kolikkokukkaroa ja siinä säilyttämiäni muistitikkuja.

Monilla Espanjan ystävilläni on myönteisiä kokemuksia paikallisesta terveydenhuollosta. Omat kokemukseni ovat toistaiseksi suomalaisen yksityislääkärin ja hammaslääkärin palveluista. Paikalliseen terveyskeskukseen on kuitenkin mahdollista hakeutua omalääkärin vastaanotolle.
Kiitollinen olen, kun saan asua Espanjan auringon alla. Lomillani on hienoa käydä koti-Suomessa.

Kertomusten jumissa ja lumossa

Toukuun lopussa olin yhtäaikaa kolmen tarinan lumossa ja jumissa. Tarinat ympäröivät minut ja pitivät otteessaan, päivästä toiseen.

Sisarussarjasta voimaa

Sisko tai veli – aina tärkeä jokaiselle sisarukselle ja sisarussarjan vahvistumiselle. Sisarussuhteet ovat usein elämän pisimpään kestäviä ihmissuhteita.

Ennakoi tuleva tilanne

Vastikään tapahtui kaksi uhkaavaa tilannetta, joista toisessa olin osallisena. Molemmat uhkatilanteet olisi voitu välttää ennakoinnilla.

Pyöräily lisää terveyspääomaa

Pyöräilystä on tullut näkyvämpi osa katukuvaa. Koko maan tasolla pyöräily painottuu väestöryhmittäin tarkasteltuna lapsiin, nuoriin ja aikuisiällä naisiin.