Facebooktwitterlinkedin

Lapsi 2000 ry:llä on kymmeniä terveyden ja hyvinvoinnin asiantuntijajäseniä. He toimivat tärkeänä resurssina ja taustavoimana myös tämän lehden tekemisessä. Tässä TES tarinasarjassa kerromme, miten asiantuntijajäsenet itse yrittävät ehkäistä sairauksia ja toimia terveytensä hyväksi. Mitä konkreettista arjessa tehdään ja mitä jätetään tekemättä? Vuorossa on LitM, TtM, liikunnan ja terveystiedon opettaja Seija Tanhuanpää

Elokuussa 2014 pakkasin matkalaukkuni ja golfbägini mukaan sen hetkisen elämäni pisimmälle matkalle Raumalta Espanjan Andalusiaan. Tuleva matka oli pisin siksi, että olin matkustanut ja tykännyt kiertää maailmaa esimerkiksi muutamaa kuukautta aikaisemmin Kiinaan ja Pohjois-Koreaan, mutta en ollut koskaan aikaisemmin ajatellut asuvani tai työskenteleväni ulkomailla. Nyt itselleni tuli tilaisuus muuttaa Espanjaan työuran vuoksi, koska olin saanut liikunnan ja terveystiedon opettajan vakituisen toimen Aurinkorannikon suomalaisesta koulusta Fuengirolasta.

Etelä-Espanjassa kohta viisi vuotta asuneena huomaa erilaisen elinympäristön muokanneen omaa terveyden edistämistä. Auringonvalon vaikutus talvikuukausina antaa voimaa ja vireyttä. Toisaalta läpi vuoden opetan lähes päivittäin liikuntatunneilla ulkona altistuen haitalliselle auringon UV-säteilylle. Aurinkovoiteiden käyttö ja ihon suojaaminen vaatetuksella lämpötilan mukaan ovat päivittäisiä terveysvalintojani. Lisäksi vapaa-ajallani pelaan golfia, jolloin on huomioitava auringossa pelaaminen useiden tuntien ajan.

Andalusian alueella on lukuisia vuoristovaellusreittejä, jotka ovat kestävyyskuntoa kohottavia ja toimivat minulle suomalaisen metsän korvikkeina. Välimeren kimallus ja huikeat maisemat Fuengirolan kupeessa sijaitsevalta Mijaksen vuorelta aina Gibraltarille ja Afrikan rannikolle asti ovat hyvää vastapainoa kaupungissa elämiselle ja myös joskus todella meluisalle työlle koulussa. Samoin espanjalaiseen kulttuuriin kuuluu vilkas ja erittäin äänekäs keskustelu lähes huutamalla. Kahvilat ja ravintolat ovat monesti hirvittävän meluisia puhumattakaan erilaisten ryhmäliikuntatuntien musiikin soittovoimakkuudesta. Esimerkiksi espanjalaiselle spinning-tunnille en suosittele menemään ilman kuulosuojaimia. Siksi hiljaisuuden ja luonnon äänien kuunteleminen on saanut vahvan aseman elämässäni.

Andalusiaan muutettuani tutustuminen Välimeren ruokavalion erikoisuuksiin on vaatinut oman aikansa. Rohkeus maistaa ja kokeilla erilaisia mustekaloja, simpukoita ja äyriäisiä on ollut toisinaan elämyksellistä. Ruokakaupassa käydessäni olen opetellut tunnistamaan Välimeren kaloja, joita olemme sitten maistelleet eri ravintoloissa ja tapas-baareissa.

Espanjalaisen oliiviöljyn käyttö on minulle arkipäivää. Myös vesijohtoveden juominen Fuengirolassa on turvallista, mutta käytän monien muiden tapaan pullotettua vettä elintarvikkeena. Pulloveden juominen on kuitenkin mietityttänyt mm. julkisuuteen tulleen mikromuovikeskustelun myötä.

Vesijohtovesi on Espanjassa kalkkipitoista, ja olen kokenut sen ihon terveyden näkökulmasta miellyttävämpänä kuin koti-Suomessa. Veden ohella iholla huomaa myös kostean meri-ilmaston myönteisen vaikutuksen.

Fuengirolasta on mahdollista ostaa joitakin suomalaisia elintarvikkeita, kuten ruisleipää pakastettuna. Ostokertani ovat jääneet hyvin vähäisiksi, koska kouluruokailussa työpaikallani on aika ajoin tarjolla ruisleipää. Kotipihallani kasvavasta runsassatoisesta mandariinipuusta olen saanut vuosittain C-vitamiinia. Myös oma kumkvattipuu on ollut mielenkiintoinen tuttavuus.

Omaisuudesta ja omasta turvallisuudesta huolehtiminen on yksi espanjalaisessa arjessa mukanani kulkevista asioista. Monet ovat joutuneet taskuvarkaiden yllättämiksi tai jopa fyysisen väkivallan uhreiksi. Pieni hetki urheiluliikkeessä laukku selän takana oli tilaisuus takanani seisoneelle naiselle, jonka luulin epäonnistuneen ryöstöyrityksessään. Muutamaa päivää myöhemmin etsin kotona turhaan kolikkokukkaroa ja siinä säilyttämiäni muistitikkuja.

Monilla Espanjan ystävilläni on myönteisiä kokemuksia paikallisesta terveydenhuollosta. Omat kokemukseni ovat toistaiseksi suomalaisen yksityislääkärin ja hammaslääkärin palveluista. Paikalliseen terveyskeskukseen on kuitenkin mahdollista hakeutua omalääkärin vastaanotolle.
Kiitollinen olen, kun saan asua Espanjan auringon alla. Lomillani on hienoa käydä koti-Suomessa.

Uudet tuulet puhaltavat

Neuvola ja kouluterveyslehden toimintaympäristö laajenee   Lasten hyvä kasvuympäristö on aikuisten vastuulla. Vanhemmat tarvitsevat tuekseen kasvun ja hyvinvoinnin ammattilaisia jälkeläisten hyvän tulevaisuuden rakentamisessa. Neuvola ja kouluterveyslehti on...

Uudet tuulet puhaltavat

Neuvola ja kouluterveyslehden toimintaympäristö laajenee Lasten hyvä kasvuympäristö on aikuisten vastuulla. Vanhemmat tarvitsevat tuekseen kasvun ja hyvinvoinnin ammattilaisia jälkeläisten hyvän tulevaisuuden rakentamisessa. Neuvola ja kouluterveyslehti on...

Pienten ja suurten yskä

Yskä on hengitysteiden suojareaktio tulehdukselle ja ärsytykselle. Yskän laukaisevat hengitysteiden hermopäätteet, ja sen tehtävänä on poistaa limaa.Yskä on yleinen terveysongelma koko maailmassa.

Puhe ei aina paranna

Elämme terapiayhteiskunnassa. Olemme perusteellisesti sisäistäneet ajatuksen, että ongelmista ja tunnetiloista, varsinkin epämiellyttävistä, on puhuttava. Puhumatta jättäminen on vaarallista. Asiat patoutuvat ihmisen sisälle räjähtääkseen lopulta vahingollisin seurauksin. Epämiellyttäviin tunnetiloihin, rajoja rikkovaan ja vahingoittavaan käyttäytymiseen ja tunne-elämän oireisiin oletetaan olevan löydettävissä jokin syy, joka paljastuisi puhumalla.

Vastustuskykyä ja sienisatoa

Vastustuskyvyn lisääminen on ikuisesti kiehtova aihe. Miten voisi estää nuhanenät, köhät ja kivut – koronasta puhumattakaan? Vanhemmat pähkäilevät teeman kanssa viimeistään silloin, kun on jäätävä kotiin tai on kutsuttava joku lapsia hoitamaan.

Saisinko – vai anna, tänne, heti, mulle?

Pöytätavat-sana ei oikein kuulu arkipuheessa, vaikka syytä olisi. Tärkeän asiakokonaisuuden voisi brändätä tuoreemmaksi jollain kätevällä uudissanalla. Shoppailun ja stailailun käsitteet on opittu nopeasti, miksei jonkun uuden, korvassa kivalta kuullostavan käyttäytymissanankin voisi luoda.